Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Radnica vyzvala Slotovcov, aby zastavili výstavbu závodu

Ján Slota
Ján Slota

ŽILINA - Okamžite zastaviť výstavbu fabriky na výrobu zatepľovacieho polystyrénu na Bratislavskej ulici v Žiline vyzvala deti národniara Jána Slotu žilinská radnica. Stavebný úrad mesta totiž prešetruje, či sa stavia načierno. Napriek výzve aj dnes vládol na stavenisku čulý stavebný ruch.

Ako konštatoval šéf komisie výstavby, územného plánovania a životného prostredia pri mestskom zastupiteľstve Dušan Maňák, ak stavebník zasahuje do nosných konštrukcií stavby, mení jej vzhľad, búra ju, asanuje či dostavuje, ide podľa neho o stavebné práce, ktoré si vyžadujú stavebné povolenie. Na stavenisku by sa mala v polovici marca uskutočniť kontrola.

"Bolo vydané územné rozhodnutie, myslím si, že bolo vydané stavebné povolenie na hrubé terénne úpravy, či to stavebníkovi umožňuje ten rozsah prác, ktorý sa tam teraz vykonáva, to by bola z mojej strany špekulácia, počkajme na štátny stavebný dohľad," uviedol žilinský primátor Ivan Harman. Je však podľa neho evidentné, že výstavba fabriky sa rozbehla.

Za projektom stojí žilinsko­beninská spoločnosť Slovben. Konateľkou spoločnosti je Alžbeta Porubcová, nevlastná dcéra Jána Slotu, jeho synovia Ján a Pavol sú v predstavenstve spoločnosti SH+, ktorá má fabriku prevádzkovať. Prípadom sa už zaoberá aj štátna stavebná inšpekcia. Za porušenie stavebného zákona hrozí firme pokuta do 166-tisíc eur. Agentúre SITA sa stanovisko spoločnosti Slovben nepodarilo získať.

V jej sídle sa podľa vyjadrenia pracovníčky sekretariátu nik kompetentný nenachádzal, rovnako ani na stavenisku. Ako ďalej uviedol Maňák, doteraz sa nestretol s prípadom zbúrania nejakej stavby, postavenej načierno. "Vezmite to fakticky, vydáte rozhodnutie o odstránení nepovolenej stavby, kto to urobí, stavebný úrad nemá kompetencie, musel by si najať nejakú stavebnú firmu, ktorá by to zbúrala, lebo investor sám nie, musel by to zaplatiť, z čoho by to platil a potom by tú škodu musel súdne vymáhať, to je kolotoč," pripomenul Maňák. Vlani sa proti výstavbe fabriky zdvihla v Žiline vlna odporu.

Pri výrobe zatepľovacieho polystyrénu by totiž podľa ekológa a urbanistu Dušana Mellnera z Občianskeho združenia Ekológia & Život unikal do ovzdušia škodlivý pentán. Môže sa teda očakávať zvýšená chorobnosť obyvateľstva a všetky škodlivé exhaláty z fabriky pôjdu priamo do centra, uviedol v auguste Mellner. Klimatické pomery v Žiline patria k najhorším na Slovensku. Mesto je charakteristické zlým odvetrávaním a množstvom dní s inverziou. Mesto Žilina pred časom deklarovalo výhrady proti projektu.

"Môj osobný názor je taký, že tento investičný zámer nie je celkom zosúladený s aktuálnym územným plánom mesta," uviedol primátor Ivan Harman. Ako dodal, na tomto mieste sa počíta s ľahkou priemyselnou výrobou, napríklad potravinárskou, ktorá nezaťaží životné prostredie ani dopravnú situáciu v okolí budúcej fabriky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu