Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Za krádež delostreleckých mín trojročné väzenie

(Zdroj: Jupiterimages)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest tri roky odňatia slobody nepodmienečne vymeral dnes senát Vojenského obvodového súdu v Banskej Bystrici dvojici profesionálnych vojakov z útvaru v Martine-Podháji.

Uznal ich za vinných zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v spolupáchateľstve, pretože v apríli minulého roku ukradli z Vojenského výcvikového priestoru (VVP) Lešť šesť delostreleckých mín. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote, obžalovaní sa hneď odvolali.

Míny československej výroby kalibru 82 milimetrov bez výmetných náplní vo VVP ukryl 31-ročný rotný Branislav F. po skončení strelieb v marci 2008. Muníciu z priestoru 11. apríla vyviezol 34-ročný rotmajster Ľubomír Ž. Vo vojenskom nákladnom vozidle ich prevážal v dvoch debnách. Obaja na súde povedali, že muníciu chceli použiť ako učebné pomôcky pri výcviku, pretože nadriadení nereagovali na ich žiadosti o vybavenie učebne atrapou mínometného streliva.

Senát však túto obranu obžalovaných odmietol s tým, že v žiadnom prípade nie je prípustné zadovážiť si učebné pomôcky trestným činom. Predseda senátu povedal, že neexistujú žiadne priťažujúce, iba poľahčujúce okolnosti a preto trest ukladali na spodnej hranici trestnej sadzby, ktorá za takýto skutok je tri až osem rokov. Obžalovaných označil za vynikajúcich vojakov, ktorí zlyhali a tým zradili sami seba i útvar.

Veliaci poddôstojník rotmajster Ľubomír Ž. vstúpil do Ozbrojených síl SR v roku 1996 a do minulého roku získal 62 disciplinárnych pochvál. Je držiteľom viacerých medailí a ocenenia za činnosť na Slovensku i v misiách v zahraničí. Jeho kolega, veliteľ mínometného družstva, rotný Branislav F. vstúpil do armády v máji 2001 a doteraz mu udelili 28 rôznych medailí a vyznamenaní.

Sudca podotkol, že obaja viedli bezúhonný život a mali pred sebou sľubnú kariéru profesionálneho vojaka. Obžalovaných vojakov dočasne pozbavili výkonu služby a po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku im hrozí prepustenie z armády. Prípadom sa zaoberal vyšetrovateľ z Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia Policajného zboru a špeciálne zložky Ministerstva obrany Slovenskej republiky. Podľa sudcu na prípad upozornilo vojenské obranné spravodajstvo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu