Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Detské domovy pre krízu prichádzajú o sponzorov

BRATISLAVA - Detské domovy pre hospodársku krízu, ktorá postihla mnohé podniky, ešte vo väčšej miere prichádzajú o sponzorské dary. Finančná či materiálna pomoc podnikateľov a firiem sa znížila už skôr, pričom tento trend bude zrejme pokračovať. Vyplýva to z ankety. Prezident najstaršej mimovládnej organizácie pre podporu detí v domovoch Úsmev ako dar Jozef Mikloško predpokladá, že v tomto roku klesnú príjmy domovov zo sponzoringu približne o tretinu.

"Ľudia na Slovensku majú cit pre deti a chcú pomáhať deťom, no sú tam tri aspekty, ktoré zapríčiňujú, že niekde viac a niekde menej klesá sponzoring," povedal Mikloško. Najväčší podiel na redukcii pomoci od sponzorov má podľa neho hospodárska kríza. Ďalší problém vidí v tom, že darované peniaze si nemôžu firmy odpísať z daní.

"Ak sa napokon rozhodnú detský domov podporiť, volia skôr materiálnu pomoc," doplnil. Za tretí dôvod označil údajne negativistickú kampaň voči domovom, ktorej výsledkom bola nedôvera podnikateľov. Viaceré médiá i odborníci totiž opakovane upozorňovali na nevýhody klasických domovov pred zariadeniami rodinného typu či profesionálnou rodinou. "Väčšina domovov robí všetko preto, aby sa v nich deti cítili dobre," zdôraznil Mikloško.

Úbytok sponzoringu potvrdili aj viacerí zástupcovia detských domovov. "Od sponzorov prichádza stále menej príspevkov, v porovnaní so situáciou pred tromi rokmi sa to znížilo o polovicu," tvrdil riaditeľ Detského domova Domaniža Vladimír Varecha. Jeho kolegyňa z Detského domova v Handlovej Dagmar Mlyneková upozornila, že "darovací účet sa pomaly vyčerpáva, pričom útlm nastal už po roku 2004." Riaditelia zhodne predpokladajú, že situácia sa ešte zhorší. "Príspevky od podnikateľov budú ubúdať," tvrdila riaditeľka jedného z najväčších domovov na Slovensku vo Veľkých Kapušanoch Zita Nadedajová.

Domovy dostávajú od sponzorov najmä hmotné dary, finančná pomoc je skôr výnimkou. V detskom domove v Dobšinej využili podľa jeho riaditeľky Amálie Fundjovej materiálnu pomoc od sponzorov pri organizovaní celoslovenských športových hier. Detský domov v Tornali zas ušetrí na plienkach, papierových obrúskoch či toaletnom papieri, ktoré podľa riaditeľky Magdalény Szobonyovej dostáva od sponzorov.

"Sponzori nás vlani podporili aj finančnou sumou 3319,39 eura (100.000 Sk)," doplnila. Naopak, jednou z mála výnimiek je martinský domov na Hviezdoslavovej, kde sa na nezáujem sponzorov nemôžu sťažovať; zo sponzorských peňazí napríklad vybudovali chodníky na trojkolkovanie či bicyklovanie pre najmenších.

Najväčšiu podporu od sponzorov registrujú detské domovy už tradične okolo Vianoc, hoci mnohé z nich majú aj svojich pravidelných a celoročných mecenášov. "V detských domovoch sú dva typy sponzorov, takí, čo sú dlhodobí, a tých si vysoko vážime, a potom sú tí druhí, príležitostní, ktorí sa sústreďujú okolo Vianoc," potvrdil Mikloško.

Na Slovensku je podľa internetovej stránky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny takmer osem desiatok štátnych detských domovov, v ktorých je podľa dostupných informácií okolo štyroch tisícok detí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu