Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Gašparovič čoskoro ohlási kandidatúru na prezidenta

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič čoskoro oficiálne ohlási kandidatúru do nadchádzajúcich volieb hlavy štátu. Naznačil to dnes v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12. Gašparovič, ktorý v predchádzajúcom období už niekoľkokrát vyhlásil, že by mal o funkciu naďalej záujem, sa chce uchádzať o znovuzvolenie ako občiansky kandidát.

Slováci si budú vyberať prezidenta v prvom kole 21. marca, prípadné druhé kolo voľby sa uskutoční 4. apríla. Podmienku získania 15.000 podpisov, čo je kritérium pre účasť vo voľbách pre občianskych kandidátov, Gašparovič splnil ešte vlani v septembri. Podpisy preňho zbierala iniciatíva Náš prezident.

Podľa ústavy musí prezidentský kandidát získať stanovený počet podpisov alebo súhlas minimálne 15 poslancov. O podporu zákonodarcov však súčasná hlava štátu žiadať nechce. "Mám zabezpečenú dôveru občanov, chcem kandidovať ako občiansky prezident. Ak sa vytvorí iniciatíva v Národnej rade, že aj poslanci dajú návrh, samozrejme to môžem len privítať," povedal Gašparovič.

Súčasná hlava štátu je podľa prieskumov i politológov favoritom volieb. Najväčšie šance ohroziť ho má opozičná kandidátka Iveta Radičová.

O prezidentské kreslo sa chcú uchádzať aj kandidát Konzervatívnych demokratov Slovenska František Mikloško, predsedníčka mimoparlamentného Slobodného fóra Zuzana Martináková, nezávislý kandidát Július Kubík či bývalá poslankyňa KSS Dagmar Bollová. Kandidatúru na post prezidenta už oznámil aj nominant mimoparlamentnej Komunistickej strany Slovenska Milan Sidor, vládna ĽS-HZDS navrhla vedca Milana Melníka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu