Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ficova strana si pád komunizmu nepripomína

BRATISLAVA – Strana premiéra Roberta Fica Smer–SD si nepripomína dnešné 19. výročie začiatku Nežnej revolúcie, ktorá viedla k pádu komunistického totalitného režimu v Československu. Ostatné parlamentné strany štátny sviatok Dňa boja za slobodu a demokraciu oslávia.

„Smer-SD považuje 17. november 1989 za začiatok významných spoločenských, demokratických a ekonomických zmien, ktoré dali podobu dnešnému Slovensku. Smer-SD ale nebude organizovať žiadne samostatné akcie pri príležitosti tohto dňa,“ uviedla pre Topky.sk hovorkyňa strany Katarína Kližanová Rýsová.

Iné plány má koaličná SNS. Jej predstavitelia si pripomenú výročie na pietnej spomienke spojenej s kladením vencov. Spomienku pripravili bývalí politickí väzni a Zväz protikomunistického odboja pri pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu na Ružinovskom cintoríne v Bratislave. Na podujatí vystúpia s príhovorom aj predstavitelia SNS. „A čo pre SNS znamená tento dátum? Štart novej etapy, ktorý posunul Slovensko bližšie k samostatnosti, ktorá sa napokon aj naplnila,“ reagovala tlačová tajomníčka SNS Jana Benková.

ĽS-HZDS organizuje tri stretnutia funkcionárov a v spolupráci s Demokratickým fórom mladých (DFM) aj II. ročník konferencie "Demokracia očami mladej generácie", ktorá sa zameriava na sociálnu problematiku a humanitné otázky. Akcie sa zúčastní aj zástupca veľvyslanca USA v SR Keith Eddins, povedala nám hovorkyňa strany Monika Zakariásová.

Opozičné strany sa rozhodli pripomenúť si pád totality spoločne. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda s predsedom KDH Pavlom Hrušovským a predsedom SMK Pálom Csákym si pripomenú novembrové udalosti v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Hovorca KDH Martin Krajčovič poznamenal, že strana si po celom Slovensku rôznym spôsobom pripomína 17. november organizovaním samostatných podujatí. „Je to historický deň víťazstva slobody nad totalitným režimom a naplnenie túžby žiť v slobodnej a demokratickej krajine,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu