Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za vraždou policajta mal byť údajný mafiánsky boss Salinger

Auto zničené výbušninou.
Auto zničené výbušninou. (Zdroj: PZ SR)

ŽILINA - Vyšetrovateľ obvinil údajného šéfa žilinského podsvetia Františka Salingera zo zorganizovania vraždy policajta. Ten zomrel pred jedenástimi rokmi po výbuchu nálože v osobnom aute v Žiline.

Novinárom to dnes povedal riaditeľ žilinského krajského policajného riaditeľstva František Posluch. Salinger je podozrivý z viacerých vrážd a finančných podvodov. Pokiaľ sa preukáže jeho vina pred súdom, môže dostať až doživotný trest väzenia.

"Salinger naviedol ďalšie osoby na uloženie nálože do auta pod sedadlo vodiča. Bolo to minimálne pol kilogramu výbušniny, ktorú ďalšia osoba odpálila za pomoci diaľkového ovládača. Policajt zomrel po prevoze do nemocnice," poznamenal Posluch.

Podľa neho policajta zavraždili preto, lebo vedel "príliš veľa" o Salingerových praktikách. Posluch nevylúčil, že vražda mala poslúžiť aj ako výstraha pre ďalších policajtov. Upozornil, že v blízkom čase polícia obviní aj ďalšie osoby, ktoré sa na vražde vraj podieľali. Zatiaľ nezverejnil výšku odmeny, ktorú Salinger za smrť policajta zaplatil.

Tridsaťosemročný Salinger je podozrivý tiež z viacerých vrážd takzvaných bielych koní, teda ľudí nastrčených na nelegálne podnikanie. Týchto ľudí údajne najskôr zneužil na svoje ekonomické machinácie a potom ich zavraždil. Žilinčan, ktorý je už dlhší čas vo vyšetrovacej väzbe, si pred časom vraj objednal aj vraždu jedného slovenského a jedného ruského podnikateľa.

Obaja muži, ktorí pôsobili v Žiline, však pokus o vraždu v 90. rokoch prežili. Polícia nevylúčila, že vraždami sa chcel Salinger pokúsiť o upevnenie svojej pozície v žilinskom podsvetí. Posluch upozornil, že policajti v súčasnosti preverujú tiež dôkazy, ktoré sa týkajú ďalších výbuchov automobilov či telefónnej búdky v Žiline v 90. rokoch. Polícia sa zaoberá aj násilnými činmi, ktorých sa údajne dopustilo dubnické podsvetie. Posluch nevylúčil, že i do týchto prípadov bol zapletený Salinger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu