Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Vláda je za „prísny a efektívny“ zákon o preukazovaní pôvodu majetku

BRATISLAVA - V súvislosti s dnešným nálezom Ústavného súdu premiér naďalej trvá na prijatí prísneho a efektívneho zákona o preukazovaní pôvodu majetku. „Nepáči sa mi to rozhodnutie, ale musím ho rešpektovať,“ povedal Robert Fico po zasadnutí vlády v Banskej Štiavnici.

Slovensko podľa neho zákon o preukazovaní pôvodu majetku potrebuje a on sa bude osobne angažovať za jeho prijatie. „Treba brať na zreteľ pripomienky Ústavného súdu, my ich nemôžeme obísť, ale urobiť zase taký zákon, ktorý by bol dostatočne prísny. Lebo prijímať nejaký zákon, ktorý neobsahuje dostatočne prísne mechanizmy, nemá význam,“ povedal premiér.

Predseda parlamentu Pavol Paška nechcel rozhodnutie súdu komentovať. „Zákon bol odmietnutý ako celok a je na legislatívcoch, ako sa s nálezom vyrovnajú ,“ povedal Paška a doložil, že sa s legislatívcami poradí, ako ďalej bude NR SR postupovať. Prezident Ivan Gašparovič hodlá osobne podporovať prijatie upraveného zákona.

"Niekoľkokrát predtým som vyjadril svoj názor, že by bolo dobré tento zákon v niektorých statiach upraviť. Som presvedčený, že príde k takej úprave, ktorá bude akceptovateľná aj Ústavným súdom a že zákon uzrie svetlo sveta. Osobne ho budem podporovať," povedal.

Slovensko podľa poslankyne za ĽS-HZDS Kataríny Tóthovej potrebuje zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ale taký, ktorý by bol v súlade s Ústavou. dnešné rozhodnutie podľa nej môže naštartovať práce na novej právnej norme.

Podpredseda KDH Daniel Lipšic sa chystá nový zákon predložiť v krátkom čase. O jeho príprave chce hovoriť nielen na stretnutí opozičných strán, ale aj so zástupcami koalície. Lipšic dúfa, že novú normu podporí aj premiér Robert Fico. "Uvidíme, ako kto svoje slová myslel vážne," povedal.

Dosiahnuť platnosť zákona o preukazovaní pôvodu majetku sa dá prijatím v podstate identického, ale ústavného zákona, tvrdí predseda KDS Vladimír Palko. Navrhuje, aby sa obdobným znením zákona poslancov Smeru-SD, ktorý dnes vyhlásil Ústavný súd za protiústavný, zaoberala Národná rada už na najbližšej riadnej schôdzi. Palko takéto riešenie navrhoval už v máji.

Podporu mu sprvu vyjadril aj premiér Robert Fico, poslanci však napokon ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku z programu schôdze vyradili. Argumentovali, že o zákone je vhodnejšie diskutovať až keď bude známy postoj ÚS k pôvodnému zákonu. Národná rada schválila zákon o preukazovaní pôvodu majetku 23. júna 2005.

Návrh, ktorý predložila skupina poslancov za stranu Smer-SD, podporilo 114 zo 144 prítomných poslancov. Za zákon hlasovali všetci vtedajší poslanci Smeru-SD, KSS a ANO. Normu podporili kluby SDKÚ-DS a KDH, v oboch prípadoch s výnimkou jedného poslanca, tí sa hlasovania zdržali. Za bola aj väčšina vtedajšieho poslaneckého klubu SMK, traja z tohto klubu sa zdržali, dvaja nehlasovali a jeden nebol na hlasovaní.

Zákon podporila aj časť nezávislých poslancov. Dvadsať vtedajších poslancov za ĽS-HZDS sa hlasovania o tomto zákone zdržalo, dvaja boli proti a šéf hnutia Vladimír Mečiar nebol na hlasovaní prítomný. Ten v roku 2005 zákon označil ako "zlátaninu niečoho, čo asi ani autori nechceli."

Niektoré jeho ustanovenia označil Mečiar za nevykonateľné a niektoré boli v rozpore s ústavou. Fico sa v roku 2005 v súvislosti so snahou prijať takúto legislatívu okrem iného vyjadril, že "je absolútne príznačné, že proti zákonu o preukazovaní pôvodu majetku broja najmä poslanci NR SR za politické strany, ktoré boli od roku 1990 opakovane pri moci a ktoré realizovali najväčší a lacný výpredaj štátneho majetku v histórii štátu a ktoré ovplyvňovali mnohé dôležité hospodárske a finančné rozhodnutia totálne nevýhodné pre štát".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu