Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Lipšic: Slovensko bude domovskou krajinou pre teroristov!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA 26. júna (SITA) - Ak budú teroristi odsúdení vo svojich domovských krajinách vedieť, že na Slovensko môžu kedykoľvek prísť a budú tu chránení pred možným vydaním na výkon doživotného trestu, pretože naše súdy budú povinné zisťovať, či im vo väzení nehrozí mučenie alebo iné neľudské zaobchádzanie, tak sa Slovensko stane domovskou krajinou pre teroristov, reagoval dnes na rozhodnutie Ústavného súdu SR v prípade Alžírčana Mustafu Labsiho poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic.

"Tento človek mal byť do Alžírska dávno vydaný," myslí si Lipšic. Podľa neho malo ministerstvo konať počas siedmich týždňov od 22. januára 2008, keď Najvyšší súd SR rozhodol, že vydanie Labsiho je prípustné, do 13. marca, keď Ústavný súd SR pozastavil účinnosť tohto rozhodnutia.

"V týchto veciach je potrebné konať rýchlo, pretože inak sa využije právny prostriedok - ústavný, európsky, medzigalaktický, proste čokoľvek," dodal Lipšic. Rovnako aj Ministerstvo spravodlivosti SR tvrdí, že Slovensko sa nesmie stať rajom pre teroristov.

"Terorizmus a organizovaný zločin považujeme za rakovinu súčasného života spoločnosti a treba proti nemu jednoznačne bojovať. Akékoľvek sympatizovanie s teroristami, ktorí vraždia civilistov a nevinné deti, je pošliapavaním demokratických princípov a ľudských práv," povedal dnes hovorca rezortu spravodlivosti Michal Jurči.

Ústavný súd (ÚS) SR dnes na verejnom ústnom pojednávaní rozhodol, že Najvyšší súd (NS) SR porušil základné práva Mustafu Labsiho rozhodnutím o prípustnosti jeho vydania do Alžírska a vrátil vec na ďalšie konanie na NS SR. ÚS konštatoval, že ochrana základných práv a slobôd a ľudských práv je povinnosťou všeobecných súdov a bratislavský krajský súd aj NS SR mali zohľadniť pri vydávacom konaní aj ľudskoprávne normy. Ústavný súd tak rozhodol na základe Labsiho sťažnosti.

O vydanie Labsiho požiadalo Slovenskú republiku Alžírsko, pretože tam bol právoplatne odsúdený v neprítomnosti. Mustafu Labsiho odsúdili 29. marca 2006 aj vo Francúzsku na päť rokov nepodmienečne za prípravu teroristických útokov vo Francúzsku a falšovanie dokladov. Krajský súd v Bratislave 30. novembra 2007 rozhodol o prípustnosti jeho vydania späť do vlasti.

Labsi sa odvolal ale aj NS SR v januári tohto roka rozhodol o prípustnosti jeho vydania na trestné stíhanie do Alžírska. Labsi sa preto vo februári obrátil na Ústavný súd SR. V rozsiahlej sťažnosti okrem iného uviedol, že jeho vydaním mu hrozí skutočné riziko, že bude mučený v rámci trestného konania v Alžírsku.

V marci senát Ústavného súdu SR na neverejnom zasadnutí odložil vykonateľnosť uznesenia o prípustnosti Labsiho vydania do rozhodnutia o veci samej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu