Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí s počasím: Dážď spôsobil nehody, na severe sneží

Ilustračné foto Zobraziť galériu (15)
Ilustračné foto (Zdroj: SHMÚ, Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj, Getty Images)

BRATISLAVA - Vo viacerých okresoch platí v utorok výstraha pred dažďom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Okrem toho sa v utorok poriadne ochladí, niekde aj o 15 stupňov Celzia. Na hory sa vrátia zimné podmienky a sneh, mráz môže poškodiť vegetáciu.

Aktualizované 16:10 Aktuálne je teplota vzduchu zväčša v intervale od 5 do 10 °C, čo je väčšinou o 10 až 15 °C menej ako bolo včera popoludní. Informuje o tom v utorok popoludní SHMÚ. V porovnaní s nedeľou je dnes popoludní na niektorých miestach aj o viac ako 20 °C nižšia teplota vzduchu. Takéto teplotné zmeny už nie sú u nás bežné.

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Aktualizované 11:10 Vo Vysokých Tatrách do konca týždňa pribudne okolo 10 centimetrov čerstvého snehu, predpokladá imeteo.sk. V českých horách môže lokálne napadnúť 40 centimetrov snehu.

Aktualizované 10:55 Na trase Nedanovce - Krásno skončila dodávka s prívesom v jarku, úsek je momentálne neprejazdný. Obchádzka vedie cez Chynorany a Partizánske.

Aktualizované 10:40 Vodiči, opatrní buďte medzi Muránskou Hutou a Červenou Skalou. Cestári tam čistia cestu.

Aktualizované 10:20 So slnkom a teplom sa budeme musieť aj najbližšie dni rozlúčiť. Do konca týždňa nás čaká zamračené a upršané počasie s maximálnymi dennými teplotami do +13 °C, informuje imeteo.sk. Oteplenie sa neočakáva ani v ďalšom pracovnom týždni.

Aktualizované 10:55 V noci očakávajú meteorológovia miestami mráz, najmä na strednom a východnom Slovensku.

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 09:42 Počasie komplikuje dopravu aj susednom Česku. Hasiči Středočeského kraje zasahovali takmer pri stovke prípadov kvôli silnému vetru, väčšinou to boli spadnuté stromy. Veterné počasie spôsobilo problémy aj na železnici. Popadané stromy zastavili premávku vlakov na železničnej trati Praha - Benešov v úseku medzi Čerčanmi a Benešovom, poničili aj trakčné vedenia. České dráhy (ČD) zaviedli náhradnú autobusovú dopravu.

Aktualizované 09:30 Polícia pripomína zásady bezpečnej jazdy. Za súmraku, pri zhoršenej viditeľnosti (hmla, dážď) je potrebné mať zapnuté stretávacie svetlá. Denné svietenie nestačí. V prípade hustého dažďa mimo obce, pokiaľ za Vami v bezprostrednej vzdialenosti nejdú vozidlá, je potrebné zapnúť aj zadné hmlové svetlá. Treba mať tiež dobrý rozhľad, treba myslieť na rozjazd a brzdiť je potrebné plynulo. Predvídavosť, rozvaha, nepreceňovanie vašich vodičských schopností sú ďalšími veľkými predpokladmi, že sa nestanete účastníkmi dopravnej nehody.

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj)

Aktualizované 09:20 Cez Poľsko prechádzajú prudké búrky, pričom nad Štetínom udrel blesk do lietadla poľských aerolínií. Informuje o tom portál Wiadomości s tým, stroj sa musel vrátiť do Varšavy. Výstrahy pred búrkami platia v susednom štáte aj v utorok.

Aktualizované 09:15 Dnes podľa meteorológov začína avizovaná perióda teplotne podnormálneho počasia, s častými zrážkami, od stredných polôh snehovými. "Na horách je nutné počítať s návratom do zimných podmienok a novou snehovou pokrývkou. V nižších polohách bude najväčším rizikom najmä pokles nočnej teploty vzduchu po 0 °C, keďže vegetačné obdobie už výrazne pokročilo," dodáva SHMÚ.

Aktualizované 09:12 Pri pohľade na hydrologickú situáciu evidujú meteorológovia na vodných tokoch mierny vzostup až vzostup (najmä v tých častiach povodí, kde spadlo najviac zrážok). Na ostatných tokoch je ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín. V priebehu dňa, no najmä podvečer je predpoklad ubúdania zrážok. "Na tokoch očakávame ešte prechodný vzostup vodných hladín najmä na menších tokoch, zároveň nepredpokladáme dosiahnutie stupňov povodňovej aktivity. V druhej polovici dňa očakávame prechod do poklesu," konštatuje SHMÚ.

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)
MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Aktualizované 09:10 S výrazným ochladením súčasne možno pozorovať podľa SHMÚ pokles nulovej izotermy a hranice sneženia, aktuálne sa vyskytuje už v stredných polohách nad cca 1 200 m n. m.

Snilovské sedlo (1492 m n. m.)
Zobraziť galériu (15)
Snilovské sedlo (1492 m n. m.)  (Zdroj: Webkamery HZS)
Krížna (1574 m n. m.)
Zobraziť galériu (15)
Krížna (1574 m n. m.)  (Zdroj: Webkamery HZS)

Aktualizované 09:06 "Ešte v teplom vzduchu sme vo včerajších večerných hodinách zaznamenali aj búrky, postupovali juhom Podunajskej nížiny," hovorí SHMÚ. V týchto chvíľach na mnohých miestach naďalej prší.

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Aktualizované 09:04 Po približne dvoch týždňoch zažíva Slovensko plošné a trvalé zrážky. "Od včerajšieho popoludnia sa vyskytli na celom území a ich ťažiskom bola najmä väčšina západného Slovenska, kde sme zaznamenali denné úhrny (k 8:00 LSEČ) zväčša od 15 do 30 mm, vynímajúc hraničné okresy s Českom a Poľskom," informuje SHMÚ. Dodáva, že na návetriach Malých Karpát a Vtáčnika napršalo ešte o niečo viac – okolo 40 mm. Na ostatnom území sa úhrny zrážok pohybovali v intervale od 5 do 15 mm.

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Aktualizované 09:00 Na východnej D1 pred Košicami smerom z Prešova došlo na mokrej ceste počas dažďa k nehode, blokovaný je pravý pruh. Ako informuje Zelená vlna RTVS, v úsek sa tvorí kolóna, zdržíte sa asi 30 minút.

Aktualizované 08:45 Medzi Kremnickými Baňami a Hornou Štubňou sa ráno počas hustého dažďa prevrátil kamión, úsek hlásia ako obojsmerne neprejazdný.

Aktualizované 08:40 Dnes sa má výrazne ochladiť. Teploty sa budú pohybovať len od 5 až 6 °C na severe do 11 až 14 °C na juhu Slovenska. Informuje o tom SHMÚ s tým, že na juhovýchode môže byť o niečo teplejšie a to do 15 až 16 °C. Maximum teploty tak bude lokálne aj o viac ako 15 °C nižšie ako dnes.

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Aktualizované 08:38 Pozor si vodiči musia dať na výjazde z Bratislavy-Rače smerom na Svätý Jur, po Púchovskej. Upozorňujú tu na veľké množstvo vody na vozovke.

Aktualizované 08:35 Na trase Vysoké Tatry-Tatranská Kotlina - Ždiar sú na vozovke popadané stromy a konáre. Informuje o tom Zelená vlna RTVS a vyzýva vodičov na opatrnosť.

Aktualizované 08:30 Na výjazde z Piešťan smerom do Banky spadla na cestu dopravná značka.

MIMORIADNY ONLINE Slovensko zápasí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výstraha platí pre Nitriansky kraj s výnimkou okresov Komárno a Šaľa. Na dážď upozorňujú meteorológovia aj v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Partizánske, Prievidza a Turčianske Teplice.

archívne video

Rozvodnený Dunaj vzbudzuje obavy: Podľa SHMÚ sa však obyvatelia Bratislavy nemajú čoho báť. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lokálne sa očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 15 až 20 milimetrov. V Nitrianskom kraji a Partizánskom platí výstraha do poludnia. Zvyšné výstrahy vydal SHMÚ do 15.00 h. 

Viac o téme: PočasieDážďVýstrahaShmu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu