Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO S obeťami nehody na Spiši sa lúčili stovky ľudí: Pápež František poslal smútiacim POSOLSTVO

Zobraziť galériu (17)
(Zdroj: Repro foto FB/Ľubovnianske noviny a TV - ĽMS, Logos TV, TASR - Adriána Hudecová)

SPIŠKÉ PODHRADIE - Mali celý život pred sebou. Stovky ľudí sa v stredu (10. 4.) v Starej Ľubovni lúčilo s Luckou († 17) Sofiou († 18) a Katkou († 17), ktoré tragicky zahynuli pod kolesami autobusu v Spišskom Podhradí. Organizátori už vopred prosili návštevníkov, aby na poslednú rozlúčku nenosili vence a kytice, ale ako kvetinový dar priniesli bielu ružu. Počas pohrebných obradov zaznelo aj posolstvo pápeža Františka, ktoré venoval smútiacim pozostalým.

VIDEO S troma mladými obeťami nehody autobusu sa lúčili stovky ľudí

S troma mladými obeťami nehody autobusu sa lúčili stovky ľudí (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Online sa skončil.

Aktualizované 13:00 Skupinka mladých ľudí sa modlí pri pietnom mieste v Starej Ľubovni.

VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR - Adriána Hudecová)
VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR - Adriána Hudecová)

Aktualizované 12:45 Polícia zaistila bezpečnostné opatrenia pri poslednej rozľúčke v Starej Ľubovni. V uliciach sú zátarasy a policajti dbajú na dodržiavanie bezpečnosti.

VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj)
VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj)

Aktualizované 12:39 V procesii sa smútiaci presúvajú na nový cintorín, kde budú pokračovať pohrebné obrady. Na schodisku pred Domom smútku je pietne miesto, kde ľudia môžu nechať bielu ružu na pamiatku a spomienku zosnulých dievčat.

VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Repro foto FB/Ľubovnianske noviny a TV - ĽMS)
VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Repro foto FB/Ľubovnianske noviny a TV - ĽMS)

Aktualizované 12:24 Prihovoril sa aj prešovský arcibiskup a metropolita Jonáš. "Musíte prejsť neľahkú cestu, no Boh je s vami," smeroval tieto slová smútiacim pozostalým. "My ako veriaci ich môžeme povzbudiť božím slovom, jediný, kto môže dať úplnú útechu rodičom, súrodencom a blízkym, je Boh. Sme v paschálnom období, tak aj ten obrad je viac-menej radostný, pretože kresťan žije radosťou na vzkriesenie a všetky tri rodiny sú veriace. Náš obrad je teda oslavou vzkrieseného Krista, nakoľko v neho aj ony verili," dodal.

Aktualizované 12:08 O tragédii informovali aj pápeža Františka krátko po nešťastí. Pápež poskytol smútiacim duševnú podporu a posiela im tieto slová: "Svätý otec prijal smutnú správu o tragickej nehode. Uisťuje vás v tejto ťažkej chvíli o svojej otcovskej blízkosti. Odovzdáva vyhasnuté mladé životy Božiemu milosrdenstvu a vyprosuje duchovnú útechu príbuzným a všetkým, ktorých táto strata zasiahla. Jeho svetlosť v modlitbe, aby všetkým zažiarilo svetlo vzkrieseného a aby ostala pevnou viera, ktorá dáva istotu, že naši drahí zosnulí nás predchádzajú do nebeskej vlasti, udeľujem všetkým apoštolské požehnanie," preposlal pápežove posolstvo štátny sekretár Vatikánu Pietro Parolin, ktoré odznelo z úst spišského biskupa.

Na snímke biele ruže položené pri kondolenčnej knihe
Zobraziť galériu (17)
Na snímke biele ruže položené pri kondolenčnej knihe  (Zdroj: TASR - Adriána Hudecová)

Aktualizované 11:59 "Stále sa modlím za nich, za ich rodinu," povedal jeden z duchovných. "Prílišná bolesť, aby ste to niesli sami," vyhlásil. 

Aktualizované 11:50 Neskôr sa prihovorila zástupkyňa študentov Monika Tomusová. "Lucka, v každej tme si dokázala zažiariť svojou silou, motiváciou, empatiou, odvahou, humorom a zápalením," vyhlásila. "Sofia, anjel s ľudskou tvárou a veľkým srdcom pre nás. Čistá ako ľalia. Očarila si naše srdcia, priateľka naša," dodala. "Katka, náš kvet, ktorý nám vždy vyčaril úsmev na tvári. Pre mnohých z nás si bola ako sestra," povedala Monika.

VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Repro foto LOGOS TV )

Aktualizované 11:44 "S kolegami sme sa zhodli, že aj keď bola každá iná, mali spoločné črty. Boli skromné, nenápadné, nijako nepotrebovali byť stredobodom pozornosti," prihovoril sa riaditeľ cirkevného gymnázia Pavol Maroš Chmeliar. "Lucka vynikala svedomitosťou, Sofia mala obrovský dar hlasu a Katka v tichosti pomáhala okoliu. Ich odchod je aj pre nás obrovskou bolesťou zo straty blízkeho," dodal s tým, že táto smutná udalosť v škole všetkých spojila. "Po Lucke, Sofinke a Katke ostalo v našej škole prázdne miesto. Šiesty apríl bude odteraz pre našu školu pamätným dňom," povedal

Aktualizované 10:50 "Táto strata zatriasla našimi životmi. Zrazu sme si uvedomili, že sa to môže stať každému z nás," dodal biskup a vyzval žiť živoť s láskou a vďačnosťou. Po kázni pokračujú liturgické obrady.

Aktualizované 10:45 Na poslednej rozlúčke sa zúčastnil aj predseda strany KDH Milan Majerský.

VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Repro foto LOGOS TV)

Aktualizované 10:43 Kázeň prednáša spišský diecézny biskup František Trstenský. "Viera bola pre nich ako dýchať vzduch," uviedol. "Keď sa stalo toto nešťastie a dozvedeli sme sa o ňom, padlo 1 600 ľudí na kolená. Drahí rodičia, mladí sa modlili za vaše dcéry," vyhlásil. Trstenský dodal, že dievčatá odišli na večnosť zaopatrené sviatosťami a za prítomnosti kňazov. Trstenský sa stretol so všetkými rodinami. Zároveň navštívil aj šoféra autobusu a jeho blízkych. Pripomenul, že práve on si bude túto ťarchu niesť po celý život.

Aktualizované 10:20 Posledná rozlúčka pokračuje svätou liturgiou. Pred chrámom je zhromaždených množstvo smútiacich ľudí, ktorí v rukách držia biele ruže. Online sledujú pohreb tisícky ľudí.

VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Repro foto FB/Ľubovnianske noviny a TV - ĽMS )

Aktualizované 10:12 Na začiatku liturgie predniesol kňaz niekoľko slov o živote zosnulých dievčat. "Tešili nás spevom, slovom, namaľovanými obrazmi. No hlavne svojou dobrotou a ľudskosťou," povedal a dodal, že každá z nich mala svoje sny a vyzdvihol ich oddanú vieru. Spomenul ich záľuby, činnosti aj povolania, ktoré chceli vykonávať. "Drahé dievčatá, ďakujeme vám, že ste tu aj teraz s nami," dodal na záver úvodnej reči.

Pohrebné obrady sa začali o 10.00 h archijerejskou svätou liturgiou v Chráme Matky ustavičnej pomoci pri Kláštore redemptoristov v Starej Ľubovni. Slávia ju prešovský arcibiskup a metropolita Jonáš, spišský diecézny biskup František Trstenský a emeritný torontský biskup Marián Andrej Pacák. Duchovní majú biele rúcha symbolizujúce nevinnosť duší obetí.

Záverečná rozlúčka a uloženie zosnulých do hrobu bude na Novom cintoríne v Starej Ľubovni v latinskom obrade. „Pamätajme v modlitbách nielen na zosnulé dievčatá, ale aj na ich rodičov, súrodencov, príbuzných,“ vyzvali cirkevníci. Zádušnú omšu prenášajú v priamom rozhlasovom prenose kresťanské rádio a dve lokálne televízie - TV Logos a TV Zemplín.

VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Chrám Matky ustavičnej pomoci v Starej Ľubovni)

„Ten smútok je obrovský, je to veľká rana pre obyvateľov i mesto,“ poznamenal pre Ľubovnianske noviny prednosta radnice Aleš Solár, podľa ktorého sa na pohrebe očakáva najmasovejšia účasť. Pripravené budú aj veľkoplošné obrazovky, prostredníctvom ktorých budú smútiaci spojení s interiérom.

„V stredu od šiestej rána budú všetky parkoviská v okolí Chrámu Matky ustavičnej pomoci uzavreté. Odporúčame ľudom, aby parkovali už priamo v okolí nového cintorína, kde bude na poli vyčlenených 300 – 400 parkovacích miest. Rovnako budú k dispozícii záchytné parkoviská pri športovej hale a zimnom štadióne," dodal a ľudí poprosil o súčinnosť.

Sústrasť a odkazy rodinám tragicky zosnulých dievčat môžu ľudia vyjadriť aj prostredníctvom kondolenčnej knihy, ktorá je pre verejnosť sprístupnená vo vestibule Mestského úradu v Starej Ľubovni, informovalo mesto.

VIDEO S obeťami nehody
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Stará Ľubovňa - oficiálna stránka mesta)

K tragécii došlo v sobotu ráno, keď autobus zrazil skupinu mladých ľudí. Dievčatá boli súčasťou skupiny, ktorá prišla na tradičné diecézne stretnutie biskupa s mládežou. Sedem z nich utrpelo zranenia, dve dievčatá prišli o život na mieste, ďalšie zomrelo pri prevoze do nemocnice. Jednou z obetí je aj dcéra primátora mesta Ľuboša Tomka. Prípadom sa naďalej zaoberá polícia.

Viac o téme: NehodaPohrebPosledná rozlúčkaSpišské Podhradie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu