Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezident s hlavou v oblakoch, čo má rád traktory a strieda funkcie: VEĽKÝ profil Petra Pellegriniho!

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (10)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Jan Zemiar, Facebook/Peter Pellegrini )

BRATISLAVA – Rád sa vozí na traktoroch, môže pilotovať lietadlo a v rámci verejných funkcií už bol takmer všetkým – od poslanca, cez štátneho tajomníka, šéfoval viacerým ministerstvám, vláde aj parlamentu. Dalo by sa povedať, že do „zbierky“ mu už chýbala iba jediná funkcia – prezidentská. V noci zo soboty na nedeľu sa táto je ambícia stala skutočnosťou. Kto je muž, ktorý sa má od 15. júna 2024 na päť rokov zhostiť najvyššej ústavnej funkcie v štáte? Prinášame vám profil Petra Pellegriniho.

V druhom kole prezidentských volieb vyhral Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Jeho matka Eva pracovala ako učiteľka na základnej škole. Otec Otto bol zamestnaný ako automechanik. Matka na neho v minulosti prezradila, že ako chlapca ho zaujímali bežné veci ako autá či hudba. Nový prezident dokonca ako dieťa tancoval v súbore či hral na akordeóne a škola mu problémy nerobila.

Prezident s hlavou v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini )

Pellegrini má sestru Evu, ktorá je konateľkou účtovníckej firmy Element Business. Po bratovom boku stála aj počas volebnej noci a budúci prezident sa netají tým, že majú dobrý vzťah. Eva ho v minulosti podporila aj finančne v jeho politickej kariére a známe je tiež to, že mu požičala kľúčiky od luxusného Volva.

Prezident s hlavou v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini )

Pellegrini je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, odbor financie, bankovníctvo, investovanie, a Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Napriek tomu, že sa to možno na prvý pohľad nezdá, Pellegrini je vo vysokej politike už vyše 20 rokov. Kariéru začínal ako asistent smeráckeho poslanca Ľubomíra Vážneho. V roku 2006 bol sám zvolený za poslanca NR SR za Smer-SD. S touto stranou je spojená podstatná časť jeho politickej kariéry.  

Prezident s hlavou v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Za poslanca Národnej rady SR bol prvýkrát zvolený v roku 2006, keď kandidoval za Smer-SD. Poslancom parlamentu sa stal aj po voľbách v roku 2010 a zasadol do opozičných lavíc. Dlho sa v nich však neohrial. Po predčasných parlamentných voľbách pôsobil v rokoch 2012 - 2014 ako štátny tajomník Ministerstva financií SR. Od júla do novembra 2014 zastával post ministra školstva, 25. novembra 2014 nahradil odstupujúceho Pavla Pašku vo funkcii predsedu parlamentu.

Prezident s hlavou v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini )

Počas obdobia, kedy prvýkrát šéfoval parlamentu, sa zrodilo napríklad aj pamätné video, ktoré natočil v rámci propagácie súťaže The School Dance. Pellegrini v ňom sníva o tom, ako sa vozí na traktore, ktorý sa zmení na transformera. Práve tento dopravný prostriedok sa stal Pellegrinimu „osudným“ a ešte nejeden raz sa pochválil fotkou či videom práve spoza volantu traktora. Je známe, že nemá problém zverejniť zábery zo svojho súkromia, hoci viac ako iných členov jeho rodiny či priateľov na nich nájdete samotného politika pri bežných činnostiach. Pochválil sa napríklad záberom, na ktorom matke pomáha zavesiť záclony, alebo sa predviedol pri kosení trávnika.

Prezident s hlavou v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Veľkú záľubu však našiel v lietaní. A to nielen ako spolusediaci. V roku 2018 si urobil letecký kurz a absolvoval svoj prvý samostatný let. O rok neskôr už po boku profesionála zašiel ešte ďalej a vyskúšal si akrobaciu vo vzduchu. V čase, keď sa tak stalo, už sedel v premiérskom kresle. Pellegriniho politická kariéra totiž nabrala rýchly spád po voľbách v roku 2016, keď sa stal podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. Veľký zlom pre neho nastal na jar 2018. Počas politickej krízy po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice bol začiatkom marca 2018 dočasne poverený vedením ministerstva kultúry. Po tlaku na odchod vtedajšieho premiéra Roberta Fica ho však prezident Andrej Kiska poveril 15. marca 2018 zostavením novej vlády.

Peter Pellegrini a Andrej Kiska
Zobraziť galériu (10)
Peter Pellegrini a Andrej Kiska  (Zdroj: Jan Zemiar)

Pellegrini sa postavil na čelo vlády zloženej zo zástupcov strán Smer-SD, SNS a Most-Híd, premiérom bol od 22. marca 2018 do 20. marca 2020. V predvolebnej kampani počas volieb do parlamentu 2020 bol volebným lídrom strany Smer-SD. Potom však nastal ďalší veľký zlom – rozkol s Robertom Ficom a odchod zo strany, v ktorej politicky vyrástol. Zámer založiť novú politickú stranu oznámil Pellegrini 10. júna 2020. Stranu Hlas-SD zaregistrovali 11. septembra 2020 a neskôr sa stal jej predsedom.

Peter Pellegrini zakladá stranu Hlas - sociálna demokracia
Zobraziť galériu (10)
Peter Pellegrini zakladá stranu Hlas - sociálna demokracia  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Po predčasných parlamentných voľbách 30. septembra 2023 sa stala strana Hlas-SD spolu so Smerom-SD a SNS súčasťou vládnej koalície a z Petra Pellegriniho sa stal znova predseda parlamentu. Už v tom čase sa začalo špekulovať o tom, že by mohol mať namierené do prezidentského paláca. On sám si však dával poriadne načas. Svoju kandidatúru na post prezidenta SR oficiálne oznámil až 19. januára 2024 v priestoroch Štátnej opery Banská Bystrica.

Prezident s hlavou v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 23. marca 2024, skončil na druhom mieste, keď získal 834 718 hlasov voličov, čo bolo 37,02 %. Spolu s víťazom prvého kola Ivanom Korčokom (958.393 hlasov, 42,51 %) postúpil do druhého kola, ktoré sa uskutočnilo 6. apríla. V druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 6. apríla 2024, ho podporilo 53,12 percenta voličov (1 409 255 hlasov). Ivan Korčok získal 46,87 percenta, teda 1 243 709 hlasov.

Pellegrini je slobodný a bezdetný, no je o ňom známe, že má rád zvieratá. Doma mu spoločnosť robí jeho verný pes Gery.

 

Viac o téme: Peter PellegriniProfilPrezidentské voľby 2024Nový prezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu