Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Brusel prišiel s ďalšou novinkou: Príkaz pre vodičov, ako majú otvárať dvere na aute!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/BRUSEL – Z Bruselu k nám prúdi mnoho nových pravidiel a nejedno sa týka dopravy. Rovnako je to aj v prípade najnovšieho návrhu, ktorý hovorí o tom, ako by sme mali po novom otvárať dvere na aute.

Patríte k tým vodičom, ktorí pred otvorením dverí skontrolujú, či tým nikoho neohrozujú? Ak nie, vedzte, že už čoskoro to možno dostanete príkazom. Brusel totiž prišiel s návrhom, ktorý má práve túto bežnú každodennú činnosť upravovať. Na pomerne radikálne novinky poukázal portál autoviny.sk

archívne video

Z pešej zóny si stále viac ľudí robí parkovisko: Mestská polícia Bratislava zvýšila kontroly (Zdroj: Facebook/Mestská polícia Bratislava)

Aktuálne väčšina z nás dvere otvára tak, že potiahne kľučku a samotné dvere jednoducho odtlačí smerom von. Práve takýto spôsob otvárania dverí však nesie v sebe riziko, pretože mnoho ľudí neskontroluje priestor za nimi. Na otvorené dvere tak môže nečakane naraziť cyklista, chodec, či iné vozidlo. A to doslovne. O tom, že takáto situácia môže byť poriadne nepríjemná a nebezpečná, niet pochýb.

Všetko má však zmeniť tzv. „dutch reach“, teda v preklade niečo ako „holandský hmat.“ Ten spočíva v tom, že z pozície vodiča sediaceho na ľavej strane musíte dvere otvoriť pravou rukou. To vás automaticky donúti k tomu, aby ste sa otočili bokom a mierne dozadu a tak skontrolovali, či sa k autu neblížil cyklista, chodec či iné vozidlo. „Ide o otvorenie dverí vozidla rukou, ktorá je najďalej od kľučky dverí. Pritom sa osoba, ktorá otvára dvere automaticky pozerá cez rameno, aby ľahšie spozorovala každého približujúceho sa účastníka cestnej premávky,“ píše sa v dokumente. Názov „dutch“, teda „holandský“ nie je náhodný – práve v krajine tulipánov majú totiž veľkú koncentráciu cyklistov a stretávate ich tam doslova na každom kroku.

Brusel prišiel s ďalšou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Nejde však o novinku. Aj keď to možno niektorých poriadne prekvapí, pravdou je, že toto pravidlo už funguje vo Veľkej Británii. Tam je takéto otváranie dverí povinnosťou a polícia ho kontroluje. Podkladom pre bruselský návrh sú dáta z Belgicka, kde sa každoročne stane až 300 nehôd, pri ktorých cyklista narazí do otvárajúcich sa dverí na aute. Vo väčšine prípadov je na vine vodič, ktorý nedostatočne skontroloval, či je bezpečné dvere otvoriť.

Ide pritom len o jeden z krokov, ktoré môžu zvýšiť bezpečnosť na cestách. Niektoré moderné vozidlá už majú zabudované zariadenie, ktoré vás dokáže do určitej miery upozorniť na to, že k autu sa niekto blíži a otvorenie dverí by mohlo byť nebezpečné. Samotnému otvoreniu však nezabráni, v konečnom dôsledku je tak len na vodičovi, ako na takéto upozornenie zareaguje.  

Viac o téme: LegislatívaVodičiBruselEurópska úniaOtváranie dverí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu