Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štefan Harabin podal sťažnosť: O jeho obžalobe bude rozhodovať Najvyšší súd

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom. Zobraziť galériu (7)
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

PEZINOK - Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom sa v pondelok nezačal. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ján Buvala síce prijal obžalobu podanú pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečin schvaľovania trestného činu, ale obhajoba podala sťažnosť. O obžalobe tak bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Začal sa proces so Štefanom Harabinom (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Štefan Harabin podal sťažnosť voči rozhodnutiu sudcu, že obžaloba spĺňa všetky náležitosti. "Vzhľadom na podanú sťažnosť bude na Najvyššom súde, ako to v kontexte aktuálne krátko platnej novely vyhodnotí“, uviedol sudca. Harabinovu sťažnosť tak teraz musí posúdiť Najvyšší súd. 

Harabin spochybňoval aj opatrenie, ktorým bol prokurátor poverený zastupovať obžalobu pred súdom a príslušnosť ŠTS rozhodovať tento prípad. "Zastávam názor, že obžaloba spĺňa všetky zákonom požadované náležitosti. Trvám na podanej obžalobe," reagoval prokurátor, ktorému prvostupňový súd vyhovel.

Štefan Harabin je presvedčený o tom, že obžaloba napokon nebude prijatá. "Jednoducho som bol dva roky nezákonne obvinený," tvrdil pred budovou súdu.

Súdny proces s exšéfom NS SR Štefanom Harabinom sa v pondelok nezačal (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Mimo súdnej budovy sa potom Harabin dostal do slovnej prestrelky s bývalým poslancom slovenského parlamentu Kristiánom Čekovským, ktorý na exministra podal trestné oznámenie za schvaľovanie ruského útoku na Ukrajinu.

Skutok sa týka jeho internetových vyjadrení

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu 1. júna 2023. "Skutok sa týka internetových vyjadrení obvineného zo dňa 25. februára 2022 vykonaných prostredníctvom sociálnej siete www.facebook.com, a to na agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine," priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. "Urobil by som presne to isté, čo Putin v súvislosti s udalosťami na Ukrajine,“ napísal Harabin deň po útoku Ruska na Ukrajinu.

Harabin na súde spochybnil prítomnosť prokurátor zaniknutej ÚŠP Martina Nociara. "To je nikto,“ povedal Harabin pri prvej vete prokurátora. "Keď to je nikto, ako môžete protokolovať,“ pýtal sa Harabin. Sudca napriek výhradám obžaloavaného prítomnosť prokurátora Martina Nociara ako konajúceho prokurátora akceptoval, informuje Denník N

Obžaloba nie je zákonne podaná, tvrdí Štefan Harabin (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na pojednávanie prišli aj priaznivci Štefana Harabina ako Tibor Eliot Rostás či Rudolf Vaský, ktorí na slová o Harabina o prokurátorovi reagovali hlasným smiechom a potleskom. Sudca ich opakovane upozorňoval aby sa týchto prejavov zdržali.

Viac o téme: StatusSúd Štefan HarabinObťaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu