Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Oficiálne výsledky prezidentských volieb 2024: Najrýchlejšie sčítavanie hlasov! Výsledky boli známe už o 4 hodiny

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Včerajší volebný deň, ktorý zavŕšila noc plná zvratov prekvapila Slovensko. Prezidentský kandidát Ivan Korčok sa stal neočakávaným víťazom prvého kola prezidentských volieb, a to ja napriek drvivej väčšine predpovedí, ktoré do poslednej chvíle favorizovali Petra Pellegriniho. Korčok však víťazstvo uchmatol s náskokom viac ako 5 percent. Dnes tak môžeme byť svedkami vyhlásenia oficiálnych výsledkov a už čoskoro si tak budete môcť pozrieť, ako voľby dopadli práve aj vo vašej obci.

TK Vyhlásenie oficiálnych výsledkov volieb na prezidenta SR

TK Vyhlásenie výsledkov volieb na prezidenta SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Účasť voličov vo voľbách sa v prezidentských voľbách dostala na úroveň 51,91% zo 4,3 milióna oprávnených voličov. Komisia vyhlásila Ivana Korčoka za oficiálneho víťaza prvého kola so ziskom 42,51%. Druhým postupujúcim sa tak podľa slov komisie stáva Peter Pellegrini, ktorému svoju dôveru vo voľbách prejavilo 37,02% voličov.

Komisia tak oficiálne konštatuje, že žiaden z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov na to, aby sa stal víťazom v prvom kole volieb. Postupujúcimi kandidátmi do prvého kola sa tak stáva prvá dvojica. Už o dva týždne tak o miesto v prezidentskom paláci zabojuje Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (9)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volia prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie 15. júna.

Najrýchlejšie sčítavanie hlasov 

Všetkých ľudí, ktorí sledovali priebežné sčítavanie hlasov tak prekvapila rekordná rýchlosť, s akou volebné komisie pracovali. Všetky voličské hlasy tak boli sčítané už po 3 hodinách a 59 minútach. Hlasy sa tak sčítali až o 45 minút skôr, ako tomu bolo pri posledných prezidentský voľbách.

Dôvodom je fakt, že obce odosielali zápisnice digitálnou cestou, čím sa celkové sčítavanie hlasov výrazne zrýchlilo a zároveň je viac transparentné, konštatuje Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Oficiálne výsledky prezidentských volieb
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predĺžené moratórium: Na bezpečnosť dohliadali tisícky policajtov

Slováci čakali na výsledky volieb dlhšie ako zvyčajne. Podľa komisie bola chyba, pri ktorej bola jedna z volebných miestností otvorená neskôr, ako o 7. ráno. Na prvé výsledky sme si tak museli počkať do 22:30. Pôvodný čas na ich zverejňovanie (koniec moratória) mal byť 22:00

Na pokojný priebeh dohliadalo 3683 policajtov, ktorí mali na starosti volebné miestnosti. 1575 policajtov bolo v bežno výkone služby, informoval policajný prezident.

Oficiálne výsledky prezidentských volieb
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: VýsledkyPeter PellegriniPrezidentské voľbyIvan KorčokVoľby 2024Oficiálne vyhlásenie výsledkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu