Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda bude rokovať o investičnej pomoci, cenách potravín aj leteckom zákone

Robert Fico a Robert Kaliňák
Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Podniky pôsobiace v odvetviach strategických pre prechod na klimaticky neutrálne hospodárstvo môžu dostať na investície zvýšenú štátnu pomoc. Tá sa líši podľa veľkosti podniku a umiestnenia investície, ale môže v určitých prípadoch dosiahnuť až 60 % oprávnených nákladov. Vyplýva to z novely nariadenia o podmienkach na poskytnutie investičnej pomoci, o ktorom bude v stredu rokovať vláda.

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) má na programe viacero ekonomických zákonov. Ministerstvo dopravy SR predložilo napríklad novelu leteckého zákona, ktorým sa má zriadiť register prevádzkovateľov bezpilotných leteckých systémov, bezpilotných lietadiel, ktorých projektový návrh podlieha certifikácii, aj register pilotov na diaľku. Ďalšími materiálmi z dielne rezortu dopravy sú novely zákonov o námornej plavbe, cestnej doprave, pozemných komunikáciách či diaľničnej známke. 

archívne video

Premiér Fico a generálny tajomník OECD Cormann otvorili na spoločnom rokovaní viacero dôležitých tém (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vláda sa má zaoberať aj materiálmi o podpore odídencov z Ukrajiny, Poľnohospodárskou platobnou agentúrou, ale aj vymenovaním nových členov tripartity. Z dielne rezortu hospodárstva je aj novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Súčasťou tohto návrhu je posilnenie kompetencií Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ale aj zmeny zákonov o tepelnej energetike, podpore obnoviteľných zdrojov energie, ale aj zákona o energetike. 

Súčasťou informatívnych materiálov je aktualizácia Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Podľa nej dostupnosť a spotreba základných potravín v SR nie je ohrozená. 

Viac o téme: PomocCenyRokovanie Robert FicoVláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu