Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepríjemnosť pre Šimkovičovú: Chcú jej vyfúknuť ochrannú známku na STaR! Záujemca predbehol ministerstvo

Martina Šimkovičová Zobraziť galériu (2)
Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Zmena názvu našej verejnoprávnej televízie a rozhlasu z RTVS na STaR sa mierne zamotáva. Ministerstvo kultúry totiž doteraz nepodalo žiadosť na ochranu značky. Žiadosť tak medzičasom podal niekto iný.

Tlačová konferencia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V registri Úradu priemyselného vlastníctva si o ochrannú známku na projekt s menom STaR požiadal Tomáš Borovský. Informujú o tom Hospodárske noviny. Tomáš Borovský bol v minulosti asistentom  exposlanca Miroslava Kollára. Kollár je v súčasnosti členom strany Demokrati. Denník uviedol, že Borovský nepotvrdil ani nevysvetlil, prečo si žiadosť podal. O medializáciu vraj nestojí. Ide však podľa nich o neho, keďže adresa bydliska na žiadosti sa zhoduje s jeho adresou, ktorú uviedol na zmluve s NR SR v čase, keď robil asistenta poslanca.

Budova RTVS
Zobraziť galériu (2)
Budova RTVS  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Bývalý poslanecký asistent nechce ochranu len na názov STaR, ale aj na činnosti, ako je televízne či rozhlasové vysielanie, predaj alebo kúpu reklamy či vystupovanie na sociálnych sieťach. Pre Šimkovičovej rezort by to však nemal byť problém. „Rezort sa k tomu ani nedostane. Žiadosť bude zamietnutá pre rozpor s verejným poriadkom,“ vysvetlil pre HN mediálny právnik Tomáš Kamenec. Podľa neho totiž zákon nedovoľuje dať si ochrannú známku na verejné inštitúcie bez úmyslu ich používať. „Je to síce úsmevné, ale nefunguje to takto. Ten úmysel robiť napriek je tam zjavný, známka sa nebude využívať. Úrad to zamietne, aj keď prijal žiadosť,“ dodal.

Ministerstvo na otázky nereagovalo. 

Viac o téme: RTVSMartina ŠimkovičováMinisterstvo kultúryOchranná známkaSTaR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu