Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Minulý rok bol bohatší na množstvo vody oproti roku 2022: Zhodnotili to meteorológovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rok 2023 možno z hľadiska vodnosti hodnotiť ako suchý až podnormálny vodný rok na západnom území Slovenska, v povodiach stredného a východného Slovenska sa javil ako normálny až nadnormálny vodný rok. V porovnaní s rokom 2022 bol vodnejší. V hydrologickom zhodnotení roka 2023 to uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Priemerný zrážkový úhrn na našom území v hydrologickom roku 2023 bol 881 mm, čo predstavuje 115 percent dlhodobého zrážkového normálu, hodnotíme ho ako zrážkovo normálny až mimoriadne nadnormálny a priestorovo veľmi premenlivý," informuje SHMÚ na svojom webe.

archívne video

Silný dážď v centre Prešova (Zdroj: Tip čitateľa)

Hydrológovia približujú, že v prevažnej časti hodnotených vodomerných staníc bola vodnosť roka na úrovni normálneho až nadnormálneho roka, miestami, hlavne v západnej časti územia na úrovni podnormálneho roka. "Najmenej vodnou bola oblasť severozápadného okraja územia Slovenska (toky z Malých a Bielych Karpát), kde hodnotíme vodnosť roka na úrovni suchého až podnormálneho roka," spresňujú.

Maximálne priemerné mesačné prietoky boli podľa údajov SHMÚ najčastejšie dosiahnuté vo februári a máji, minimálne v novembri. Hydrologický rok 2023 patril tiež medzi roky s množstvom výrazných aj menej výrazných povodňových situácií.

Viac o téme: DážďMeteorológoviaSHMÚHydrológoviaMnožstvo vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu