Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mimoriadna situácia pod Strečnom: Vodiči, obrňte sa trpezlivosťou! Krátkodobo uzatvárajú premávku

Cesta I/18 pod Strečnom Zobraziť galériu (3)
Cesta I/18 pod Strečnom (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová, koláž: Topky)

ŽILINA - Vodiči, ktorí sa z jarných prázdnin vracajú z východu našej krajiny na západ, musia tento víkend rátať so zdržaním na ceste I/18 pod Strečnom. Testovať tam budú pevnosť osadených betónových zábran a ochranných sietí, pričom policajné hliadky budú krátkodobo úplne uzatvárať premávku.

Práce pod Strečnom sa začali už v piatok večer a potrvajú do 17.00 h v sobotu (9. 3.). V nedeľu (10. 3.) sa začnú od 8.00 h a potrvajú do 14.00 h. "Doprava bude spomalená na rýchlosť 30 kilometrov za hodinu a úplne sa odstaví iba na nevyhnutný čas. Budú tam horolezci, ktorí spustia skalu, a uvidíme, či bude ochrana stačiť, alebo nie," uviedla po zasadnutí krízového štábu prednostka Okresného úradu v Žiline Emília Pavlusíková.

Na ceste pod Strečnom dokončia cez víkend budovanie ochranného plota
Zobraziť galériu (3)
Na ceste pod Strečnom dokončia cez víkend budovanie ochranného plota  (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Krízový štáb bude podľa prednostky opäť zasadať v pondelok (11. 3.). "Zosumarizujeme, o aký veľký rozsah prác ide, a rozhodneme o ďalšom postupe. Ten úsek je nebezpečný a dodržiavanie cestnej premávky je veľmi dôležité. Rýchlosť 30 kilometrov za hodinu tam nie je pre nič za nič. Treba ju dodržiavať. Preto buďme ohľaduplní voči všetkým," vyzvala.

Geotechnik Boris Vrábel priblížil, že po príprave svahu urobia inžiniersko-geologický prieskum. "Po jeho ukončení vyprojektujeme stavbu, ktorá sa tam musí uskutočniť. To znamená, dynamické siete, dynamické bariéry a siete, ktoré budú stabilizovať svah," vysvetlil. 

Brífing po zasadnutí krizového štábu na ceste I/18 Strečno (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Zvýšte pozornosť

Dopravu budú na mieste riadiť striedavo v jednom jazdnom pruhu hliadky Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. "Premávku budú na nevyhnutne potrebný čas uzatvárať v obidvoch smeroch," uviedla polícia. Doplnila, že policajné hliadky budú v sobotu od 08.00 do 17.00 h a v nedeľu (10. 3.) od 08.00 do 14.00 h krátkodobo úplne uzatvárať premávku, maximálne na 30 minút. "Žiadame všetkých účastníkov cestnej premávky o zvýšenú pozornosť, ohľaduplnosť, trpezlivosť a rešpektovanie pokynov polície a oprávnených osôb," vyzvala.

Na ceste pod Strečnom dokončia cez víkend budovanie ochranného plota
Zobraziť galériu (3)
Na ceste pod Strečnom dokončia cez víkend budovanie ochranného plota  (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál. V úseku medzi skalami Margita a Besná došlo 7. februára k zosuvu svahu. Bol taký silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Popadané skaly poničili dve vozidlá, pri udalosti sa nikto nezranil. V úseku je momentálne dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch.

Viac o téme: ObmedzeniaŽilinaStrečno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu