Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Plánujete odvoliť mimo trvalého bydliska? Čas sa kráti, zostáva už len pár dní! Prezradíme vám, ako na to

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Martin Medňanský, TASR/Pavel Neubauer, František Iván)

BRATISLAVA – Prvé kolo prezidentských volieb je už za rohom, pokiaľ sa však kvôli pracovným povinnostiam, či vzdialenosti od miesta trvalého pobytu nedokážete dostaviť na svoj volebný okrsok, odvoliť môžete aj s hlasovacím preukazom. Dajte si však pozor, čas na jeho vybavenie s rýchlo kráti, zostávajú už len štyri dni.

archívne video

Ivan Korčok podáva podnet pre porušenie pravidiel kampane (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Ministerstvo vnútra SR upozorňuje voličov na blížiaci sa koniec lehoty na vybavenie hlasovacieho preukazu pre prvé kolo volieb prezidenta formou elektronickej alebo listinnej žiadosti. Žiadosť je potrebné zaslať obci trvalého pobytu tak, aby bola doručená najneskôr do pondelka 4. marca,“ informoval rezort vnútra.

Voličom to úrady v tomto roku uľahčili, o hlasovací preukaz si môžete požiadať tak, aby vám hlasovací preukaz na obe kolá prezidentských volieb vystavili súčasne. Úradníka však na to, že žiadosť pre obe kolá potrebujete, musíte jasne požiadať.

Hlasovací preukaz pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky
Zobraziť galériu (4)
Hlasovací preukaz pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky  (Zdroj: TASR – František Iván)

V žiadosti nesmiete zabudnúť na podstatné údaje. „V žiadosti je potrebné uviesť údaje ako meno a priezvisko voliča, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. V prípade, že hlasovací preukaz má prevziať iná osoba, je potrebné uviesť jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu,“ uviedol rezort.

Pokiaľ vám bude hlasovací preukaz vystavený, môžete sa k voľbám dostaviť v ľubovoľnej volebnej miestnosti. „Hlasovací preukaz je platný len pre ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený a len spolu s občianskym preukazom. Pri strate alebo odcudzení nie je možné vydať voličovi nový hlasovací preukaz,“ upozornili.

Plánujete odvoliť mimo trvalého
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Hlasovací preukaz si však viete vyzdvihnúť aj krátko pred konaním volieb. „Osobne alebo prostredníctvom osoby splnomocnenej žiadateľom možno vyzdvihnúť hlasovací preukaz najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb v úradných hodinách obce (najneskôr v piatok 22. marca; pre druhé kolo volieb najneskôr v piatok 5. apríla). Obec vydá hlasovací preukaz bezodkladne,“ uzavrel rezort.

Viac o téme: VoľbyHlasovací preukazPrezidentské voľby 2024Volebný servis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu