Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Peter Pellegrini rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti trestných kódexov

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti pozastavením účinnosti trestných kódexov. Prekvapila ho rýchlosť rozhodnutia i to, že sa verejnosť dozvedela závery z médií a až potom sa vyjadril oficiálne ÚS.

"V normálnej demokracii je štandardné a správne rešpektovať rozhodnutie ÚS," uviedol Pellegrini s tým, že má právo svojimi rozhodnutiami pozastaviť účinnosť niektorých častí zákona. Rozhodnutie ÚS podľa vlastných slov zatiaľ nevidel. Myslí si, že ÚS mohol pri rozhodnutí viac špecifikovať problematické paragrafy a nie "en bloc" pozastaviť celý článok, ktorý zahŕňa všetky úpravy v Trestnom zákone.

Nepozastavené časti novely majú nadobudnúť účinnosť od 15. marca

Pýta sa, či sa tak pre krátkosť času neublížilo aj dobrým riešeniam. "Najdôležitejší moment nás ešte čaká, keď sa odborníci a ústavní právnici budú pozerať na to zdôvodnenie," dodal. Šéf parlamentu očakával rokovanie ÚS v "štandardnejších režimoch". Podľa vlastných slov vníma taktiku z hľadiska dátumu a času rozhodnutia ÚS. Poukázal na lehoty na zverejnenie rozhodnutia v zbierke zákonov. Zároveň uviedol, že novelu Trestného zákona už poslali z NR SR na ministerstvo spravodlivosti na zverejnenie. Dodal, že rezort má stanovené lehoty pri zverejňovaní zákonov, ktoré musí dodržať.

Pripomenul tiež, že nepozastavené časti novely majú nadobudnúť účinnosť od 15. marca. "Neviem, či teraz bude niekto robiť nejaké rošády," podotkol. ÚS pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Týka sa to všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

Viac o téme: ústavný súdPeter PellegriniTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu