Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prekvapivý krok SNS: Do eurovolieb stavia silné mená! Kandidovať budú vraj aj súčasní ministri

Rudolf Huliak prezradil, že okrem Andreja Danka chcú v eurovoľbách zabojovať aj ministri Martina Šimkovičová a Tomáš Taraba Zobraziť galériu (4)
Rudolf Huliak prezradil, že okrem Andreja Danka chcú v eurovoľbách zabojovať aj ministri Martina Šimkovičová a Tomáš Taraba (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ako je už verejne známe, predseda SNS Andrej Danko bude lídrom kandidátnej listiny strany do eurovolieb. Potvrdil to ešte v novembri minulého roka a zdôraznil potrebu strany, mať zastúpenie v Bruseli. Jeho menom sa to však nemá končiť. Kandidovať za SNS majú aj niektorí ministri.

archívne video

SNS plne podporuje rozhodnutie premiéra nevysielať vojakov na Ukrajinu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

„Potrebujeme mať zástupcu SNS v Bruseli. Potiahnem kandidátku aj spolu s tými, ktorí sú v poslaneckom klube. Potom sa rozhodnem, čo so získaným mandátom,“ povedal predseda strany SNS pri oznamovaní svojej kandidatúry.

Na kandidátke SNS však nebude sám. Ako uviedol poslanec za SNS Rudolf Huliak pre Startitup, na kandidátku pribudnú tváre súčasných ministrov. „Budem kandidovať na kandidátke SNS a bude kandidovať každý, kto priniesol veľké množstvo hlasov v rámci parlamentných volieb. Určite aj Tomáš Taraba, aj Martina Šimkovičová. Lídrom bude Andrej Danko,“ potvrdil Huliak.

Martina Šimkovičová a Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (4)
Martina Šimkovičová a Tomáš Taraba  (Zdroj: SITA/Milan illík, Topky/Vlado Anjel)

Nekonkretizoval, kto si v prípade úspechu SNS reálne mandát europoslanca uplatní. Pravidlá  nezakazujú uchádzať sa o post europoslanca ministrom, no v prípade úspechu by sa jedného postu museli vzdať a to buď ministerského alebo postu europoslanca. Ako dodáva portál, je pravdepodobné, že sa po boku Danka objaví aj Romana Tabák.

Kto sa zatiaľ uchádza o post europoslanca?

Kandidátku Smeru-SD do eurovolieb bude viesť súčasná europoslankyňa Monika Beňová a za ňou bude poslanec NR SR Ľuboš Blaha. SaS má viesť Richard Sulík a skloňuje sa aj meno poslankyne Vladimíry Marcinkovej. KDH povedie europoslankyňa Miriam Lexmann a na kandidátke bude aj súčasný europoslanec Ivan Štefanec aj bývalý predseda Ján Figeľ.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (4)
Ľuboš Blaha  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Kandidátku Kresťanskej únie povedie bývalý minister práce Milan Krajniak, ktorý odišiel z hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Na popredných miestach kandidátky za hnutie PS majú byť aj doterajší europoslanci Martin Hojsík a Michal Wiezik. Kandidátku povedie expremiér Ľudovít Ódor. Za hnutie PS budú vo voľbách do Európskeho parlamentu kandidovať aj Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová. 

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (4)
Milan Krajniak  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kandidátku Maďarskej aliancie do eurovolieb povedie József Berényi. Informoval o tom predseda strany Krisztián Forró na sobotňajšej tlačovej besede. Mimoparlamentné hnutie Republika predstaví svoju kandidátnu listinu pre voľby do Európskeho parlamentu v prvom marcovom týždni. Povedie ju predseda hnutia a súčasný europoslanec Milan Uhrík.

Viac o téme: EurovoľbySNSAndrej DankoMartina ŠimkovičováTomáš TarabaRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu