Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Unikátna podpora volebného kandidáta: Zbierka je na konci, darcovia vyzbierali cez pól milióna eur!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Európska komisia, Topky/Vlado Anjel, SITA/Milan Illík, Koláž: Topky)

BRATISLAVA - Zbierka Ivana Korčoka na jeho predvolebnú kampaň sa úspešne skončila necelý mesiac pred prvým kolom prezidentských volieb. Bilancia jeho transparentného účtu totiž v utorok presiahla sumu 500-tisíc eur a dosiahla tak limit na výdavky pre prezidentských kandidátov. Z tejto sumy zatiaľ ako nezávislý kandidát investoval do kampane zhruba polovicu. Jeho najväčší konkurent v boji o prezidentský palác, Peter Pellegrini, má na transparentom účte zatiaľ štvrť milióna.

Informuje o tom Transparency International Slovensko. Korčovi prispelo podľa prepočtu TIS 3 174 unikátnych darcov, ktorý v priemere darovali sumu 139 eur. Toto číslo sa ešte môže zmeniť vďaka vratkám nepreukázaným darcom a ďalším prípadným darom. "Fundraising Korčoka je unikátny a porovnať sa dá iba s kampaňou úradujúcej prezidentky Zuzany Čaputovej. Tú v roku 2019 podporilo v kampani 5635 individuálnych darcov, ktorí sa vyskladali dokopy na 323-tisíc eur,“ uvádza mimovládka.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (2)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sympatizanti najčastejšie Korčokovi prispievali sumou 50 eur. Samotný kandidát do vlastnej kampane investoval 20-tisíc. V jeho zbierke sú len ďalší dvaja veľkí darcovia nad 10-tisíc eur. 50-tisícmi prispel kandidátovi podnikateľ Pavol Vňuk, 20-tisíc poslal ďalší podnikateľ Pavol Konštiak.

Danko a Pellegrini darcov taja

TIS ďalej upozorňuje, že kým Korčokových darcov vidí verejnosť na transparentnom účte, jeho hlavný rival Peter Pellegrini ich mená nezverejňuje. "Podľa zistení denníka Sme si dal účet zablokovať, takže ho môžu sympatizanti podporiť iba prevodom na neverejný účet strany Hlas. Pellegriniho strana však nových darcov neukazuje, na rozdiel od dobrej praxe z minulých rokov. Na transparentný účet predsedu Hlas poslal zatiaľ štvrť milióna. Darcov tají aj Andrej Danko, ktorý zatiaľ kampaň financuje cez transfer vlastnej strany SNS vo výške 31-tisíc eur.“ uvádza sa v statuse. Slušnou podporou sa môže pochváliť Štefan Harabin, ktorého doteraz podporilo 340 unikátnych darcov a prispeli mu celkom 23-tisíc eur.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. 

Viac o téme: Transparency International SlovenskoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu