Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Premiér odcestuje do Prahy na samit V4: Témami budú agenda Európskej únie i migrácia

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) v utorok (27. 2.) odcestuje do Prahy na samit V4. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

archívne video

Fico zvoláva bezpečnostné, vládne a politické zložky štátu (Zdroj: Úrad vlády SR)

"Predsedovia vlád Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska budú diskutovať o energetickej bezpečnosti, strategickej agende EÚ, nelegálnej migrácii, ale aj o ďalšej podpore Medzinárodného vyšehradského fondu," priblížil úrad vlády.

Petr Fiala: Stretávať sa s premiérmi SR a Maďarska ma príliš neteší, ale dialóg treba

Po utorkovom summite premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa podľa českého premiéra Petra Fialu ukáže, či má tento formát ešte zmysel, alebo je už prežitkom. Dodal, že stretávať sa s lídrami, s ktorými v kľúčových veciach nesúhlasí, ho príliš neteší, ale podľa jeho slov neexistuje iná alternatíva. Vyhlásil to v pondelok pred odletom na konferenciu v Paríži o pomoci Ukrajine.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (3)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

"Nehovorím, že je to moja najväčšia radosť stretávať sa tu s kolegami, s ktorými v mnohých kľúčových veciach nesúhlasím. Mám na mysli maďarského a slovenského predsedu vlády. Avšak diskutovať a viesť dialóg musíme, niekto to robiť musí," povedal Fiala. Komunikácia podľa neho prináša výsledky. Ako príklad uviedol, že Maďarsko nakoniec prestalo blokovať dohodu krajín EÚ o viacročnom finančnom rámci.

"Áno, najjednoduchšie by bolo nerozprávať sa, ale potom by sa nám tiež mohlo stať, že by všetka úniová pomoc bola zablokovaná, a to si nemyslím, že je správna cesta," načrtol možnosti český premiér. Podľa jeho slov by absencia dialógu mohla zablokovať dôležité európske rozhodnutia, ktoré sú dôležité pre bezpečnosť, budúcnosť a prosperitu ČR. "Potrebujeme nachádzať jednotu v kľúčových veciach v EÚ, aj keď je to zložité," doplnil.Na utorkovom summite budú podľa Fialu hovoriť napríklad o konkurencieschopnosti, boji s nelegálnou migráciou či energetike. Dodal, že sa na ňom "nepochybne prejaví" aj to, ako sa slovenský premiér Robert Fico nedávno vyjadroval o vojne na Ukrajine.

archívne video

Fico zvoláva bezpečnostné, vládne a politické zložky štátu (Zdroj: Úrad vlády SR)

"Ak ide o samotný formát V4, tak sa ukáže, či sme schopní sa zhodnúť na konkrétnych projektoch a veciach, alebo sa možno ukáže, že sa tento formát už vzhľadom na všetky ďalšie okolnosti prežil. Ale to sa uvidí, až keď sa stretneme," dodal Fiala.Predsedovia vlád krajín V4 sa v Prahe stretnú 27. februára. Naposledy takto rokovali minulý rok v júni v Bratislave, predsedov vlád vtedy privítal Eduard Heger.

Podľa Tuska Summit v Prahe odhalí, či má V4 zmysel

Poľský premiér Donald Tusk v pondelok uviedol, že zhodnotí, či má Vyšehradská štvorka (V4) stále zmysel po utorkovom summite krajín V4 v Českej republike. Zároveň uviedol, že s údivom počúval nedávny príhovor slovenského premiéra Roberta Fica o Ukrajine. "Otvorene vám poviem, či má Vyšehradská štvorka stále zmysel, keď sa vrátim zo stretnutia v Prahe," uviedol Tusk s tým, že summit toho "vysvetlí veľa".

Donald Tusk
Zobraziť galériu (3)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Tusk uviedol, že preverí okrem iného aj úlohu V4 v rámci Európskej únie. V4 sa pritom podľa neho podarilo v rámci EÚ veľa dosiahnuť, keď všetci jej predstavitelia boli "silnými podporovateľmi posilňovania Západu a demokratov". Poukázal však na to, že v súčasnosti sa zdá, že krajiny V4 myslia v oblasti bezpečnosti predovšetkým na vlastné záujmy."Nevidím nijaký dôvod, prečo by aj v súčasnosti krajiny tohto regiónu nemohli byť tak ako kedysi jednotné pri odpore a podporiť tých, ktorí bojujú proti režimu, ktorý nerešpektuje žiadnu z našich spoločných hodnôt," povedal Tusk."Je to akýsi paradox, že dnes z Budapešti a Bratislavy prichádzajú tak nejednoznačné signály, čo sa týka (prezidenta Vladimira) Putina a Ruska," dodal Tuska. Uviedol tiež, že s údivom počúval Ficov príhovor.

Vyšehradská štvorka je kultúrnym a politickým spoločenstvom štyroch stredoeurópkych krajín - Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Ich vzťahy však v poslednom období narúša postoj Slovenska a Maďarska k vojne na Ukrajine, konštatuje PAP.

VIDEO Robert Fico sa zúčastní stretnutia európskych premiérov v Paríži

Robert Fico sa zúčastní stretnutia európskych premiérov v Paríži (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Maďarský premiér Viktor Orbán si totiž aj napriek vojne na Ukrajine potriasol rukou s Putinom a často je v rozpore s Bruselom pri presadzovaní politiky týkajúcej sa Ukrajiny, čo hnevá Varšavu.PAP pripomenula aj sobotňajší príhovor Fica k druhému výročiu vojny na Ukrajine, v ktorom odmietol slovenskú vojenskú pomoc pre Ukrajinu a uviedol, že vojna sa začala v roku 2014 "vyčíňaním ukrajinských neonacistov". Povedal tiež, že stávka Západu na víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom zlyhala, ale západné krajiny si nedokážu priznať, že nefunguje ich stratégia predlžovania konfliktu masívnou podporou Ukrajiny a sankciami proti Rusku. Uviedol však, že Rusko inváziou na Ukrajinu porušilo medzinárodné právo.

Viac o téme: MigráciaRobert FicoV4Summit V4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu