Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bŕŕŕŕ...Ľudí z Trnavy strašia juhoruské tarantuly: Zaplavili záhrady aj domy, lovia skokom! Treba sa báť?

Zobraziť galériu (3)

TRNAVA - Ľudí v okolí Trnavy strašia obrovské pavúky, ktoré vyzerajú ako tarantula. Nejde však o tohto jedovatého pavúka, ale o strehúňa škvrnitého, ktorý je najväčším pavúkom na Slovensku a je chránený. Pre ľudí však nie je nebezpečný, no jeho uhryznutie môže byť bolestivé. Minulé roky sa vyskytoval aj v iných oblastiach Slovenska.

Napriek svojej veľkosti sa táto v nemčine zvaná juhoruská tarantula (Südrussische Tarantel) ťažko v prírode spozoruje. Ak tohto pavúka ale zbadáte, svojim vzhľadom môže poriadne vystrašiť a to nie len tých, ktorý trpia arachnofóbiou. Spoločnosť upokojuje dekanka Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity Viera Peterková, ktorej vyjadrenie o strehúňovi zverejnili na facebookovom profile Mestskej televízie Trnava.

Bŕŕŕŕ...Ľudí z Trnavy strašia
Zobraziť galériu (3)

V Trnave ho podľa jej slov prvýkrát zaznamenali v roku 2004, pričom predpokladajú, že za to môže výstavba fabriky PSA Peugeot, kedy pri prenášaní zeminy narušili ich chodby a dostala sa tak do iných oblastí v okolí. Už vtedy ich navštívilo veľa ľudí s krabičkami týchto pavúkov a báli sa, že sa rozmnožila tarantula. Tento mýtus veľmi rýchlo vyvrátili.

Ľudi sa skôr boja

Základné sfarbenie tela strehúňa je šedej až čiernej farby so svetlými prúžkami v strednej časti hlavohrude. Na hlave má dve veľké a šesť malých očí. Veľké oči slúžia ako zrakové zmysly a pomáhajú pavúkovi pri love, malé oči pravdepodobne rozoznávajú iba svetlo a tmu.

Bŕŕŕŕ...Ľudí z Trnavy strašia
Zobraziť galériu (3)

Samička pavúka môže s končatinami dosiahnuť veľkosť do 7 centimetrov, opisuje dekanka. Svoje obete napáda v noci pomocou skoku, no pre človeka nepredstavuje nebezpečie. Na ľudí útočí len v prípade, keď sa cíti ohrozený. "Veľmi citlivo reaguje na vibrácie vo vzduchu, čím sa ľahko vystraší," uviedla Peterková. Ak už človeka pohryzie, rana môže byť bolestivá. Tú si treba vydezinfikovať.

V príspevku sa vyskytli viaceré komentáre, niektorí v nich popisovali, že už mali tú česť sa s ním stretnúť a aj zverejnili fotku strehúňa, keď ho našli na záhrade či v práci. Výskyt pavúka okrem Trnavy zaznamenali minulé roky v Nitre, vo Vrábľoch, pri Nových Zámkoch, Leviciach, v Bánovciach nad Bebravou, ale aj v okolí Dunaja.

 

Viac o téme: PavúkTrnavaStrehúň škvrnitý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu