Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V systéme odpadového hospodárstva chýba transparentnosť a kontrola dát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - V systéme odpadového hospodárstva chýba transparentnosť a kontrola dát, ako je plnenie povinností výrobcov, zberových spoločností a organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly. Následkom toho je nerovnaké postavenie jednotlivých účastníkov na trhu, ktoré niektorých zvýhodňuje. Informoval riaditeľ Koordinačného centra (KC) Obaly, družstvo, ktoré združuje OZV, Marián Strýček.

"Značné rezervy vidíme aj v kontrolnej činnosti v oblasti odpadového hospodárstva. Táto by mala byť posilnená a oveľa aktívnejšia ako doteraz," skonštatoval Strýček. Zároveň poukázal na to, že zákon o odpadoch je účinný osem rokov a takmer 30-krát bol novelizovaný. Viaceré novely boli podľa Strýčeka nesystémové, kontraproduktívne a deformujúce existujúci systém.

archívne video

Do polovice roku 2024 nastavíme novú politiku spracovania a narábania s komunálnym odpadom, povedal Taraba (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Najmä pre posledné volebné obdobie bolo charakteristické, že novely boli prijímané bez odbornej diskusie s dotknutými subjektmi a často v skrátenom legislatívnom konaní. Chýba preto predvídateľnosť a odborná diskusia pri tvorbe legislatívy, ako aj jej tvorba v dostatočnom predstihu," priblížil.

Veria v aktívnu spoluprácu s orgánmi štátnej správy

Tvrdí, že výsledkom zmien bola znížená miera právnej istoty účastníkov trhu a často dochádzalo k vzniku nových problémov, ktoré bolo potrebné riešiť, napríklad aj ďalšími novelami. Nastavenie systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov je potrebné vždy konzultovať so všetkými dotknutými subjektmi, pričom výrobcovia financujúci triedený zber predstavujú významnú časť systému.

"Veríme v aktívnu spoluprácu s orgánmi štátnej správy, ako aj s jednotlivými účastníkmi trhu, aby sa tento systém vyladil a Slovensko mohlo pokračovať na svojej nastolenej ceste k znižovaniu vplyvu na životné prostredie aj prostredníctvom rozšírenej zodpovednosti výrobcov," poznamenal Strýček.

Viac o téme: OdpadDátaTransparentnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu