Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký predvolebný PRIESKUM: Pellegrini stále vedie, črtá sa však najtesnejší súboj v histórii Slovenka

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Pavol Zachar, TASR/Jaroslav Novák, koláž - Topky)

BRATISLAVA – Dátum konania prezidentských volieb je už za rohom a s možnými výsledkom toho, ako už o mesiac rozhodnú voliči prichádza agentúra NMS Market Research Slovakia, ktorá pre portál SME pripravila veľký predvolebný prieskum. Víťazi prvého kola sú dnes už istí, ako by však kartami v druhom kole zamiešal nečakaný hráč?

archívne video

Štefan Harabin sa obrátil na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán (Zdroj: YouTube/Štefan Harabin)

Výsledky prezidentských volieb, ktoré sa budú konať už 23. marca budú podľa predbežných prieskumov naozaj tesné. Jasní favoriti - Peter Pellegrini a Ivan Korčok by tak podľa najnovšieho prieskumu zabojovali o svoje miesto v Prezidentskom paláci v druhom kole.

Prezidentský palác
Zobraziť galériu (3)
Prezidentský palác  (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Ani jeden z kandidátov by tak podľa prieskumu nenazbieral dostatočný počet voličov na výhru v prom kole. Víťazmi by sa tak stali práve Peter Pellegrini so ziskom 35,8% hlasov a bývalý diplomat a šéf rezortu zahraničia Ivan Korčok so ziskom 34,4% hlasov. S volebným výsledkom 10% by sa na treťom, a teda neúspešnom mieste umiestnil Štefan Harabin. Na štvrtom mieste by sa umiestnil Igor Matovič (6,6%). Ďalšie miesta by obsadili Ján Kubiš (4,8%), Krisztián Forró (2,2%), Marián Kotleba (2%), Milan Náhlik (1,5%) a Andrej Danko (1,3%) s Patrikom Dubovským (1,1%).

Prieskum však v čase zbierania dát nepočítal s Róbertom Švecom, ktorého kandidatúra bola pre podozrenie z nedostatku podpisov zrušená a následne znova obnovená.

V druhom kole by zvíťazil Pellegrini: Korčok by uspel len proti Harabinovi

Pokiaľ by mal prezidentský kandidát Štefan Harabin šancu prebojovať sa s jedným z favoritov do druhého kola, úspešný by nebol ani v jednom prípade. V prezidentskom dueli z druhého kola medzi favoritmi Ivanom Korčokom a Petrom Pellegrinimi by ako víťaz dokráčal práve Pellegrini, ktorý by v druhom kole prezidentských volieb získal 52,3% voličských hlasov, Ivanovi Korčokovi by zisk 47,7% hlasov na výhru nestačil.

Veľký predvolebný PRIESKUM: Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Jaroslav Novák)

V súboji Pellegrini - Harabin by zvíťazil súčasný predseda Hlasu-SD so ziskom 71%. V súboji Korčok - Harabin by tak Harabin, bývalý sudca Najvyššieho súdu opäť zlyhal. Favoritom by sa v tejto dvojici stal Ivan Korčok so ziskom 59,8%.

Viac o téme: Andrej DankoŠtefan HarabinPrieskumVoľbyPeter PellegriniIvan KorčokNMS Market ResearchPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu