Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvláštnosti okolo exvyšetrovateľa NAKA: Kučerka zmizol z pátracieho systému! Polícia zahmlieva

Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka Zobraziť galériu (2)
Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Bývalý príslušník Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Marián Kučerka zmizol z pátracieho systému. Európsky zatykač naňho vydali vlani v januári a jeho meno je známe hlavne z tzv. vojny v bezpečnostných zložkách. Kučerka sa ukrýva v Bosne a Hercegovine.

Marián Kučerka bol dlho v policajnom systéme medzi najhľadanejšími zločincami. Súd na neho v januári 2023 vydal európsky zatýkací rozkaz a neskôr v júli rozkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody.

Zvláštnosti okolo exvyšetrovateľa NAKA:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MINV)

Fotografiu Mariána Kučerku ani jeho popis však už medzi najhľadanejšími zločincami nie je možné dohľadať, upozorňuje Startitup„Zverejňovanie fotografie nie je povinnosťou v prípade pátrania. Konkrétnu taktiku volí vecne a miestne príslušný útvar Policajného zboru,“ uviedol v tejto súvislosti pre Startitup hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff. Keďže nenastúpil do výkonu trestu, stále je na neho vydaný zatykač.

Kučerka je v Bosne a Hercegovine

Kučerka dostal za korupciu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní desať rokov a šesť mesiacov. Rozhodol o tom v júli minulého roka Senát Najvyššieho súdu. Odvolací súd konal vtedy voči Kučerkovi ako proti ušlému. V Bosne a Hercegovine požiadal o azyl a tamojšie orgány ho odmietli vydať na Slovensko s odôvodnením, že na vydanie neboli naplnené všetky zákonné predpoklady.

archívne video

Ozbrojení so samopalmi a baranidlom: Takto vtrhli policajti k expolicajtovi Kučerkovi (Zdroj: Tip čitateľa)

Kučerka čelil obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra hospodárstva Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kládlo za vinu, že prijal úplatok vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Časť z tejto sumy si mal ponechať.

Viac o téme: NAKAMarián Kučerka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu