Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Danko buchol do stola: Žiada hlavu hlavného hygienika! Mikas reaguje

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky.sk )

BRATISLAVA - Žiada jeho hlavu. Reč je o hlavnom hygienikovi Jánovi Mikasovi, ktorého podpredseda NRSR a predseda SNS Andrej Danko vyzval, aby odstúpil z funkcie. Dôvodom je, podľa jeho slov, riadenie štátu počas troch rokov pandémie koronavírusu. Vyčíta mu zavádzanie celoplošných opatrení, ale aj ďalšie veci.

aktualizované 19:50 Hlavný hygienik SR Ján Mikas sa nebude brániť prešetrovaniu manažmentu pandémie COVID-19. V danej súvislosti poskytol plnú súčinnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR aj Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ) SR. Uviedol to v reakcii na výzvu koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS), týkajúcu sa jeho odstúpenia.

"Som otvorený a nebránim sa prešetrovaniu manažmentu pandémie COVID-19 zo strany GP SR, NKÚ SR a splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19," skonštatoval Mikas. Upozornil zároveň, že vládny splnomocnenec Peter Kotlár ho zatiaľ nekontaktoval.

Hlavný hygienik považuje vynášanie účelových rozsudkov pred riadnym preverením za nekorektné. Vníma to ako ďalší útok nielen na seba, ale aj jeho kolegov a ďalších odborníkov, ktorí sa snažili, aby boli dopady na zdravie a životy občanov SR počas pandémie čo najmenšie.

"Neodišiel som preto, lebo som bol pri pandémii a zotrval som pri jej riešení. Ani dnes zbabelo neutekám pred otázkami, ktoré treba z odborného hľadiska zodpovedať a naďalej znášam aj osobné útoky," dodal Mikas. SNS vyzvala Mikasa na bezodkladné odstúpenie z funkcie. Mikasa považujú národniari za symbol nezvládnutia boja s pandémiou COVID-19.

Danko buchol do stola:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Koronavírus zúril u nás, ale aj vo svete celkovo tri roky

V plnej sile udrel v marci 2020, kedy sa u nás menila vládna garnitúra. Za ten čas si Slovensko prešlo niekoľkými kolami plošných testovaní, lockdownami, ale aj celoplošnými opatreniami, ktoré vo veľkom limitovali Slovákov v ich bežnom živote. Pri moci je teraz nová vláda a za tieto kroky chce vyvodiť zodpovednosť. Koaličná strana SNS preto vyzvala hlavného hygienika Jána Mikasa, aby bezodkladne odstúpil zo svojej funkcie. 

Archívne VIDEO Tlačové konferencie z Úradu vlády

Tlačové konferencie z Úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
"V prípade, že hlavný hygienik Slovenskej republiky nevyvodí svoju zodpovednosť za predchádzajúce 3 roky, najmä za obdobie Covidu, Slovenská národná strana požiada na najbližšej koaličnej rade zástupcu strany HLAS - SD, pod ktorú spadá rezort zdravotníctva, aby Ján Mikas, ako symbol nezvládnutia boja s Covidom, bol odvolaný. Ján Mikas bok po boku s Igorom Matovičom spoločne zavádzali neprehľadné nebezpečné testovanie a očkovanie. Ján Mikas musí bezodkladne vo svojej funkcii skončiť," tvrdí SNS. 

Pripomenuli tiež, že vznikla komisia na vyšetrenie covidového manažmentu pod vedením ich poslanca Petra Kotlára. Podľa slov SNS vtedajšia vláda na čele s expremiérom Igorom Matovičom obdobie pandémie nezvládla. Poukázali najmä na míňanie peňazí či riadenie štátu, ktorému, podľa ich slov, Mikas asistoval. 

Danko buchol do stola:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Tak, ako musel z funkcie odísť Igor Matovič, musí bezodkladne skončiť aj Mikas. Veríme, že výzvu Slovenskej národnej strany hlavný hygienik Slovenskej republiky vypočuje. V prípade, že nie, požiadame pani ministerku Dolinkovú, aby bezodkladne konala. Obdobie Covidu musí byť prešetrené. Chaos, ktorý bol spôsobený, nesmie ostať bez trestu," uzavreli. 

Predseda opozičného KDH Milan Majerský argumentoval, že problémom slovenského zdravotníctva sú chýbajúce nemocnice, nie Mikas. "Andrej Danko by si mal skôr vyhrnúť rukávy a bojovať na koaličnej rade za nové nemocnice, to je vec, ktorú Slovensko potrebuje ako soľ, nie ďalšie nezmyselné a neodborné nominácie pre svojich blízkych zo SNS," poznamenal.

Danko buchol do stola:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: SNSAndrej DankoJán MikasOdstúpenie hlavného hygienikaKomisia na kontrolu manažmentu koronavírusu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu