Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aj štvrtkovému rokovaniu dominovala diskusia o novele Trestného zákona

KDH
KDH (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Štvrtkovému rokovaniu 9. schôdze Národnej rady (NR) SR dominovali príspevky opozície k novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní. V závere dňa vystúpili poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Milan Majerský (KDH). V rokovaní budú poslanci pokračovať v piatok (2. 2.) od 9.00 h.

Predseda KDH Majerský v pléne upozornil, že vládou predložená novela prináša potenciálne negatívne dôsledky na kvalitu právneho systému, integritu spravodlivosti, fungovanie právneho štátu a bezpečnosť ľudí na Slovensku. Pozmeňujúce návrhy vládnej koalície z výboru označil za kozmetické. Vyzval koalíciu k stiahnutiu novely alebo aspoň k prijatiu pozmeňujúceho návrhu KDH, ktorý vychádza z novely exministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorá prešla aj medzirezortným pripomienkovým konaním.

archívne video

Tlačová konferencia strany KDH na tému: Slovensko po 100 dňoch novej vlády speje do záhuby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Majerský priblížil, že pozmeňujúcim návrhom chce hnutie zachovať Úrad špeciálnej prokuratúry ako dôležitý nástroj na boj s organizovanou kriminalitou a korupciou. Primerane chce upraviť výšky škôd, upraviť dĺžky premlčacích lehôt, aby Slovensko neprišlo o milióny v exponovaných kauzách. Navrhuje zmeniť trestné sadzby za korupciu, aby sa vážnejšie úplatky aj prísnejšie postihovali. Potrebu vidí aj v úprave trestných sadzieb, aby boli spravodlivejšie. Pozmeňujúci návrh myslí aj na viaceré situácie pri mladistvých, aby sa viac dbalo na prevenciu. Zmenami chce hnutie prispieť k zrýchleniu trestných konaní.

Kroky vlády vzbudzujú vážne obavy

"Nedostatok verejných konzultácií a transparentnosti môže viesť k nedôvere verejnosti v právny systém," upozornil Majerský. Skonštatoval tiež, že niekedy môže byť pokus o posilnenie právneho systému kontraproduktívny, ak neberie do úvahy základné zásady právneho štátu a presadzovania spravodlivosti. To sa podľa neho deje aj pri predloženej novele. Tvrdí, že kroky vlády vzbudzujú vážne obavy a vyvolali kritiku verejnosti, odborníkov, prokurátorov a ďalších profesií. Kritizoval rýchly proces prijímania zmien a pripomenul, že pri poslednej veľkej novele Trestného zákona bola aj účinnosť posunutá tak, aby sa na zmeny vedeli pripraviť dotknuté profesie.

Poslanec František Petro (Smer-SD) nesúhlasil s úpravou trestných sadzieb ako navrhuje KDH. Drakonické tresty podľa neho kriminalitu neznižujú. Poukázal na prípady zo zahraničia a tiež na náklady spojené s väzobnými stíhaniami. Jana Hanuliaková (PS) súhlasí s Majerského kritikou zrýchleného prijímania novely. Vláda podľa nej ignoruje odborné pripomienky. Dostál tvrdí, že vládna novela je písaná v prospech obvinených a obžalovaných osôb. Kritizoval skrátenie diskusie na obmedzený čas, tvrdí, že sa tak nestalo niekoľko rokov.

Viac o téme: DiskusiaRokovanie Milan MajerskýNárodná radaNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu