Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PRIESKUM Koalícia dostala poriadnu facku! Vlastní voliči ju nepodržali: TOTO si myslia o novom Trestnom zákone!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj, Topky/ Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA - Až 69 % voličov koaličných strán nesúhlasí s tým, aby boli páchatelia korupcie trestaní menej prísne ako dnes. Ukázal to aktuálny reprezentatívny prieskum agentúry Focus pre Transparency International Slovensko, ktorý uskutočnili medzi 16. a 23. januárom 2024 na vzorke 1015 respondentov.

archívne video

Smer má záujem, aby sa na tejto schôdzi rokovalo štandardne, uvádzajú poslanci (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na otázku v prieskume mali respondenti odpovedať na jednoduchú otázku: „Súhlasíte s tým, aby boli páchatelia korupcie trestaní menej prísne ako dnes?“. Podľa záverov však až traja zo štyroch Slovákov odpovedalo záporne. Až 77 % respondentov si myslí, že tresty za korupčné trestné činy by nemali byť znížené (43,4 % určite nie, 34 % skôr nie).

„Vysoký nesúhlas so znižovaním trestov za korupciu sme zaznamenali naprieč spoločnosťou, proti je väčšina respondentov z najmenších obcí, ale aj veľkých miest, mladí ľudia nad 18 rokov, ale aj seniori,“ píše Transparency International.

PRIESKUM Koalícia dostala poriadnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa prieskumu sa však proti vládnemu návrhu novely trestného zákona nestavajú len voliči iných strán. Na odpor sa tak postavil aj voliči samotnej koalície. Podľa prieskumu tak s časťou novely trestného zákona týkajúcej sa korupčných trestných činov nesúhlasí až 72,2% voličov strany Hlas, 70,9% voličov SNS, či 65,7% voličov vedúceho Smeru-SD.

V rámci voličov opozície sa tak proti znižovaniu trestov za korupciu vyjadrilo v priemere 86,2% respondentov. Proti časti novely sa tak vyjadrilo 89,1% voličov KDH, 87,4% voličov SaS a 84,6% voličov Progresívneho Slovenska.

„Podiel koaličných voličov s kritickým názorom na oslabovanie trestov za korupciu sa pritom od celej vzorky líši len mierne,“ konštatuje Michal Piško, riaditeľ Transparency International Slovensko.

PRIESKUM Koalícia dostala poriadnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko, Agentúra Focus)
„Podobné ohlasy nám ukazuje aj rozloženie podľa podpory pre prezidentských kandidátov. Spomedzi sympatizantov Petra Pellegriniho je proti miernejším trestom za korupciu 68 %, pri voličoch Ivana Korčoka je to takmer 88 %,“ dodáva Transparency.

Viac o téme: Smer-SDSNSVládaPrieskumOpozíciaKoalíciaTransparency Internation SlovenskoHlas-SDAgentúra FocusNovela trestného zákonaTresty za korupciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu