Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Milan Vetrák podal podnet na výbor pre majetkové priznania premiéra Roberta Fica

Milan Vetrák Zobraziť galériu (2)
Milan Vetrák (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Milan Vetrák z hnutia Slovensko podal podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Dôvodom sú majetkové priznania premiéra Roberta Fica (Smer-SD), v ktorých chýba priznanie darov či hodnota užívania prenajímaných bytov. V utorok o tom v Národnej rade (NR) SR informoval Vetrák na spoločnej tlačovej konferencii s poslankyňou Veronikou Remišovou (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ).

archívne video

Poslanec Milan Vetrák reaguje na tlačovú konferenciu strany SaS: Šíria dezinformácie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vetrák upozornil na to, že premiér mohol porušiť ústavný zákon tým, že v majetkových priznaniach sú chyby či nedostatočné informácie. To, či došlo k porušeniu zákona, musí podľa Vetráka posúdiť výbor. Zároveň však Fico v majetkovom priznaní neevidoval žiaden dar, a to aj napriek tomu, že sám sa v roku 2022 k jednému priznal, keď cestoval cez Turecko súkromným lietadlom do Dubaja.

Milan Vetrák podal podnet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Taký let stojí približne 80.000 eur. Robert Kaliňák (Smer-SD) reagoval, že mal zľavu. Túto cestu zaplatil a v súčasnosti vyjde niekoľko desiatok tisíc eur. Verejný funkcionár má v majetkovom priznaní evidovať dary za viac ako 6000 eur ročne," povedal Vetrák s tým, že výbor to musí prešetriť. Dar od Kaliňáka nepriznaný v majetkovom priznaní je však možným porušením ústavného zákona.

Podľa Vetráka mal Fico za 20 rokov po zrátaní jeho príjmov zarobiť približne 800.000 eur. Po odčítaní nákladov na nájom, živobytie, drahé hodinky či autá podľa Vetráka nemôže objektívne vyjsť, že si premiér mohol kúpiť byt za 500.000 eur bez hypotéky.Remišová uviedla, že Fico mal v majetkovom priznaní uvádzať aj zľavy z nájomného v byte poslanca Dušana Muňka (Smer-SD), no neurobil tak. Byt od Muňka mal kúpiť za podozrivo nižšiu cenu než za neho v minulosti Muňko sám zaplatil.

Viac o téme: Majetkové priznanieRobert FicoMilan Vetrák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu