Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pri Bratislave zúri vysoko infekčné ochorenie: Pozor na tieto príznaky! To nie je všetko, valí sa na nás TÁTO pohroma

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aj keď to vyzeralo tak, že choroby sú konečne na ústupe, všetko je inak. Opäť je na Slovensku veľa chorých. Okrem dospelých však choroby trápia aj detí. No nie je to len chrípka a COVID, ktoré v súčasnosti zúria v našej spoločnosti. V obci pri Bratislave má byť rozšírený aj šarlach. Odborníci však upozorňujú na to, že za hranicami zúria aj osýpky. Tie rovnako môžu byť pre časť populácie nebezpečné.

Situácia s chorobami na Slovensku sa vôbec nelepší. Ba naopak, je stále horšia. Chorých neustále stúpa a kvôli rôznym nákazám museli dokonca prerušiť vyučovanie na desiatkach škôl a škôlok. V uplynulom týždni bola najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trenčianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine 0 – 5 ročných (1 180,4/100 000).

Archívne VIDEO Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity

Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Celkovo sa riaditelia a hygienici rozhodli prerušiť vyučovanie v takmer 200 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 118 materských škôl (25 v Žilinskom kraji, 21 v Trnavskom kraji, 20 v Košickom kraji, 18 v Banskobystrickom kraji, 14 v Prešovskom kraji, 14 v Nitrianskom kraji a šesť v Trenčianskom kraji), 75 základných škôl (16 v Prešovskom kraji, 12 v Košickom kraji, 12 v Banskobystrickom kraji, 11 v Nitrianskom kraji, 10 v Žilinskom kraji, 10 v Trnavskom kraji, štyri v Trenčianskom kraji) a štyri stredné školy (po jednej z Banskobystrického, Košického, Prešovského a Nitrianskeho kraja). 

Pri Bratislave zúri vysoko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)
Pri Bratislave zúri vysoko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Šarlach pri Bratislave?

Aj keď vo veľkom teraz zúri chrípka či koronavírus, v obci neďaleko Bratislavy - v Budmericiach riešia aj iný problém - a tým má byť šarlach. Podľa informácií Topky.sk sa má vyskytovať najmä u detí z miestnej škôlky. Dospieť to malo do takého štádia, že sa v škôlke údajne rozhodli nepúšťať na vyučovanie nezaočkované deti. 

Podľa hygienikov sa šarlach na Slovensku vyskytuje každoročne. Najčastejšie v kolektívoch. "Zatváranie tried, respektíve výchovno-vzdelávacích zariadení sa posudzuje individuálne (napríklad ako v prípade výskytu ARO počas chrípkovej sezóny). Riaditeľ školy môže prerušiť výchovno-vzdelávací proces, aj na základe odporúčania miestne príslušného RÚVZ. Treba však zdôrazniť, že v prípade výskytu týchto nákaz s veľmi krátkym inkubačným časom sa karanténne opatrenia v kolektívoch zväčša neprijímajú. Zdôrazňuje sa včasná diagnostika, izolácia chorého aj v záujme jeho ochrany, aby sa neinfikoval inými et. agens a nedošlo k superinfekcii. Tiež je dôležitá dostatočná rýchlo nasadená liečba antibiotikami," uviedli z tlačového oddelenia Úradu verejného zdravotníctva.

Pri Bratislave zúri vysoko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Šarlach sa najčastejšie vyskytuje u detí od 3 do 10 rokov, výnimočne sa môže nakaziť aj dieťa do 3 rokov, väčšinou od svojho staršieho súrodenca. Toto ochorenie často začína bolesťami bruška, vracaním a bolesťami hrdla, ktoré následne prepuknú v typickú šarlachovú angínu. Prítomná je aj vysoká teplota. Následne sa do 24 hodín objaví aj typická vyrážka pod pazuchami, v lakťových jamkách, na vnútornej strane stehien, podbrušku, pričom vyrážka je drobná a pripomína krupicu. Na jazyku sa objavuje povlak, ktorý sa následne odlupuje a objavuje sa tzv. malinový jazyk, ktorý je pre šarlach typický. Inkubačná doba tohto ochorenia sú zvyčajne 2 až 4 dni. 
 

"Základom prevencie je dodržiavanie základných hygienických návykov, izolácia chorého doma v čase ochorenia a prirodzená podpora imunity. Šarlach nepodlieha povinnému hláseniu v zmysle zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. V roku 2023 bolo spolu hlásených 1,095 prípadov ochorení, čo predstavuje chorobnosť 20,15/100 000 obyvateľov. Za prvý mesiac roku 2024 bolo hlásených celkovo 71 prípadov šarlachu, najviac v Žilinskom kraji. V Bratislavskom kraji bol jeden prípad hlásený v okrese Bratislava V," uzavreli hygienici. 

Pri Bratislave zúri vysoko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Nebezpečné osýpky

Nedávno portál tvnoviny.sk informoval, že sa Európou vo veľkom šíria osýpky. Je len otázkou času, kedy sa dostanú aj ku ám. Dôvodom je fakt, že zaočkovanosť u nás je pod úrovňou kolektívnej imunity, a to z dôvodu, že pribúda ľudí, ktorí MMR vakcínu, ktorej súčasťou je aj látka proti osýpkam, odmietajú. Práve o tejto vakcíne sa totiž, najmä medzi rodičmi, šíri viacero hoaxov. Situácia s osýpkami je kritická najmä vo Veľkej Británii, od októbra tam potvrdili 216 nakazených osýpkami. Najčastejšie ide o deti do 10 rokov.

No priaznivá situácia nie je v celej Európe. Počet prípadov tohto ochorenia sa totiž v Európe za minulý rok v porovnaní s rokom 2022 strojnásobil. Minulý rok bolo na našom kontinente vyše 30-tisíc nakazených. Dôvodom je najmä pokles zaočkovanosti. 

Osýpky,
Zobraziť galériu (6)
Osýpky,  (Zdroj: Getty Images)

"Povinné pravidelné očkovanie detí proti osýpkam bolo na Slovensku zavedené v roku 1969. Od roku 1977 sa používa dvojdávková schéma očkovania. V súčasnosti sa prvá dávka podáva najskôr v prvý deň 15. mesiaca života a najneskôr v 18. mesiaci života dieťaťa. Druhá dávka sa podáva v 5. roku života. V posledných rokoch ÚVZ SR na základe kontroly zaočkovanosti (vykonáva sa každoročne k 31.8.) registruje určitý pokles zaočkovanosti. Vzhľadom na túto skutočnosť existuje možnosť zavlečenia ochorenia do nedostatočne očkovanej komunity a tým aj možnosť vzniku lokálnych epidémií," uviedli hygienici z Úradu verejného zdravotníctva. 

Ako dodali, potvrdené prípady osýpok boli v SR predtým naposledy hlásené v roku 2019, kedy sa vyskytlo 318 prípadov (epidémia osýpok na východe Slovenska). Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola hlásená vo vekovej skupine detí do 1 roka. Minulý rok evidovali hygienici celkovo 6 prípadov tohto ochorenia, od apríla do dnes však žiaden prípad hlásený nebol. 

"Vzhľadom na pohyb osôb medzi krajinami a pokles zaočkovanosti v Slovenskej republike na krajskej či okresnej úrovni pod 95 % (pokles kolektívnej imunity), nie je možné vylúčiť ďalšie zavlečenie osýpok a ich šírenie u nezaočkovaných detí na našom území," uzavreli. 

Viac o téme: OsýpkyŠarlachÚrad verejného zdravotníctva SRŠarlachová angínaOsýpky na SlovenskuChorobnosť na Slovensku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu