Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kontroverzná novela Trestného zákona sa bude meniť: S úpravami prišli sami smeráci! Danko im pohrozil

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Kontroverzná novela Trestného zákona sa nakoniec predsa len dočkala zmien. Opozícia proti návrhu z dielne ministra spravodlivosti zbrojí už niekoľko týždňov. Teraz je to však samotná koaličná strana Smer-SSD, ktorá prišla s jeho úpravou. Reflektuje tak podľa vlastných slov na pripomienky Bruselu. O zmenách už predtým hovoril aj Hlas-SD. Zdá sa však, že takýto "ústupok" koaličných partnerov sa nepáči Andrejovi Dankovi a jeho SNS. Ten svojim kolegom z vlády poslal jasný odkaz.

Poslanci ukončili 6. schôdzu, diskusiu o novele Trestného zákona preložili na ďalší týždeň (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

To, že by sa návrh zákona mohol meniť, pripustil ešte pred dvoma týždňami líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Urobil tak po stretnutí s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Podrobnosti o prípadných zmenách však komunikované neboli. Na svetlo sveta vyšli až teraz. S pozmeňujúcim návrhom prišla na poslednú chvíľu strana Smer-SSD.  "Pozmeňovák" predkladá ich poslanec Tibor Gašpar a dostal sa aj na program dnešného rokovania ústavnoprávneho výboru.

Kontroverzná novela Trestného zákona
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmeny majú byť len kozmetické

Novela aj po úpravách predpokladá zánik Úradu špeciálnej prokuratúry a to k 15. marcu. Pôvodne vláda zamýšľala jej koniec k 15. januáru, pre obštrukcie opozície, ktorá proti zmenám od začiatku ostro zbrojí a využíva všetky dostupné prostriedky, aby k nim nedošlo, však tento dátum „nestihli.“ 

K úpravám dôjde napríklad aj v prípade niektorých sadzieb za vybrané trestné činy. Zároveň pozmeňujúci návrh hovorí aj o rozšírení trestných činov, v prípade ktorých sa majú trestné sadzby zmierňovať. Upravili tiež pôvodný návrh týkajúci sa trestov za korupcii. Prehodnotili aj premlčacie lehoty.

K zmenám koaličné strany pristúpili po tom, čo zákon okrem opozície či ľudí v uliciach kritizoval aj Brusel a reflektujú práve na pripomienky Európskej komisie či Generálnej prokuratúry SR. „Výhrady, ktoré boli zo strany Európskej komisie, boli zapracované,“ uviedol minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SSD). Zachovaná má byť napríklad aj horná hranica trestu pri podvodoch v súvislosti s čerpaním peňazí z rozpočtu Európskej únie.  

Tlačová konferencia Andreja Danka, ktorý oznamuje kandidatúru na prezidenta SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Danko úpravy odmieta

Nie všetci koaliční aktéri však v tomto smere ťahajú za jeden povraz. Proti úpravám je totiž SNS. Jej predseda Andrej Danko sa v pondelok nechal počuť, že preferuje, aby bola legislatíva schválená v znení, ktoré vlani v decembri odobrila vláda. "Ja som povedal, že nech schválime zákon, aký prišiel do parlamentu," zdôraznil. Na stole sú podľa neho návrhy na úpravu premlčacích lehôt či hraníc spôsobenej škody. "Nie som zástanca takéhoto prístupu," podotkol s tým, že aj preto nebol prítomný na hlasovaní parlamentu v prvom čítaní.

Protest v Prešove
Zobraziť galériu (3)
Protest v Prešove  (Zdroj: Topky/ Kristián Korem)

Okrem samotného zákona je pre opozíciu sporný je samotný spôsob, akým chce koalícia novelu presadiť. Poslanci o nej rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Iba rozprava k tomu, aby sa rokovalo v zrýchlenom konaní, trvala tri týždne. Koalícia si ho odhlasovala iba koncom minulého týždňa. Diskusiu v prvom čítaní zároveň skrátila na 20 hodín, čo sa stretlo s veľkou kritikou opozície. Novelu v prípade jej schválenia plánuje napadnúť na Ústavnom súde SR.

Od decembra tiež prebiehajú proti zmenám demonštrácie na námestiach a v uliciach. Okrem Bratislavy vyšli tisíce ľudí do ulíc aj v ďalších slovenských mestách. Protestuje sa však aj za hranicami, napríklad v susednej Prahe. 

Viac o téme: KoalíciaOpozíciaAndrej Dankoústavnoprávny výborNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu