Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nehoda Andreja Danka vyvolala i názorovú konfrontáciu politikov z radov právnikov

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Dopravná nehoda podpredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), pri ktorej poškodil semafor v bratislavskej Dúbravke, vyvolal aj diskusie v radoch politikov s právnickým vzdelaním. Bývalý sudca a súčasný poslanec Európskeho parlamentu (EP) Miroslav Radačovský sa s bývalým podpredsedom Národnej rady SR Jurajom Šeligom napríklad rozchádza v právnom názore, či možno Dankov čin kvalifikovať ako všeobecné ohrozenie.

archívne video

Ak Danko porušil zákon, je na mieste otázka vyvodenia zodpovednosti, tvrdí Pellegrini (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Šeliga je presvedčený, že neohlásením nehody, pri ktorej bol poškodený semafor na priechode pre chodcov, vzniklo podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia a poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. "Stalo sa to na mieste, kde je štvorprúdová cesta a kde je ešte aj električková trať. Každé ráno tadiaľ chodia ľudia do práce, deti do školy," upozornil člen predsedníctva strany Demokrati. Radačovský označuje názor Šeligu za právne diletanstvo. "Tu nejde o zničenie napríklad dopravnej značky daj prednosť v jazde!, čo by teoreticky mohlo spôsobiť všeobecné ohrozenie," zdôraznil.

Nehoda Andreja Danka vyvolala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Aj keby svetlo semafora nesvietilo, je tu predsa pruhové označenie, tzv. zebra a ešte pred ňou značka pre vodičov, čo musia rešpektovať," uviedol europoslanec s ambíciou kandidovať v prezidentských voľbách. Zdôraznil, že je to jeho právny, nie politický názor, pripomenul zároveň, že ho k jeho vyjadreniu nevedie zaujatosť. Danko spôsobil nehodu v bratislavskej Dúbravke vo štvrtok 11. januára.

Magistrát hlavného mesta SR informoval o poškodení semafora až s odstupom času. Tvrdí, že je ochotný zaplatiť škodu a je súčinný pri vyšetrovaní okolnosti nehody. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka oznámil, že sa začne trestné stíhanie vo veci poškodzovania a ohrozovania prevádzky verejnoprospešného zariadenia.

Viac o téme: NehodaAndrej DankoPolitici
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu