Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vodu káže, víno pije?! Vallo hovorí o šetrení, silvestrovské oslavy boli fiaskom: Na TOTO ale peniaze mal

Ľudia oslavujú príchod Nového roka 2024 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave Zobraziť galériu (3)
Ľudia oslavujú príchod Nového roka 2024 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Oslavy Nového roka, aké Bratislava ešte asi nezažila. V tom horšom slova zmysle. Nekonal sa žiadny ohňostroj, nebol žiadny kultúrny program a priebeh osláv sprevádzal iba moderátor. Primátor Bratislavy Matúš Vallo svoj program vysvetlil šetrením financií. Na druhej strane však za tento program zaplatili nemalé peniaze a pre zamestnancov organizovali honosné vianočné večierky.

Silvestrovská atmosféra na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave

Silvestrovská atmosféra na Hviezdoslavovom námestí (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vallo sa svojim silvestrovským programom pred občanmi rozhodne nepredviedol. Primátor už v polovici decembra avizoval, že veľkolepé koncoročné oslavy sa konať nebudú. Svoje slová určite naplnil, keďže občanom ponúkol iba moderovanie zo strany slovenského herca Ludwiga Bagina, odpočítavanie sekúnd do začiatku Nového roka a svoj vlastný príhovor. 

"Najhorší program na Silvestra aký kedy bol. Vlastne pardon. Žiaden program nebol," sťažoval sa jeden z občanov hlavného mesta. "Gratulujem k tomu, ako odohnať aj tých pár turistov, ktorí nejakým omylom zavítali na Silvestra do Bratislavy," vyhlásil druhý na sociálnej sieti. Podľa ďalšieho je smutné a "na zaplakanie, že hlavné mesto nemalo žiadny kultúrny program."

„Všetci by sme mali radi bohatší silvestrovský program, momentálne sme však v náročnej situácii s rozpočtom, ktorú žiaľ do veľkej miery ovplyvnila inflácia a rozhodnutia predchádzajúcich vlád,“ zareagoval Vallo na kritické reakcie ľudí s tým, že rozpočet mesta nie je neobmedzený. 

Tento silvestrovský program stál takmer 10-tisíc

Ako informuje denník Štandard, tento silvestrovský program stál mesto takmer 10-tisíc eur. Na jeho organizácii sa dohodli Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) s neziskovou organizáciou Hlava 98. Denník poukazuje na to, že mesto má svoju vlastnú organizáciu na pripravovanie kultúrnych podujatí a je zvláštne, že na organizáciu takéhoto slabého silvestrovského programu si na spoluprácu vyberie nejaké občianske združenie.

Ľudia čakajú na príchod Nového roka 2024 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave
Zobraziť galériu (3)
Ľudia čakajú na príchod Nového roka 2024 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Štandard zdôrazňuje aj netransparentnosť výberu s tým, že Hlavu 98 si vybrali ľudia z magistrátu a možno aj samotný primátor. „Táto spolupráca vzniká na základe poverovacieho listu Hlavného mesta SR Bratislavy zo dňa 16. 11. 2023,“ píše sa v zmluve o spolupráci. Vallo predstaviteľku tejto neziskovej organizácie Miriam Chlpíkovú dobre pozná ešte z čias pôsobenia v Aliancii Stará Tržnica. 

Úlohou združenia Hlavy 98 bolo podľa denníka len zabezpečenie elektrickej prípojky, objednanie a úhrada honoráru moderátorovi, zaplatenie poplatkov organizáciám kolektívnej správy práv, splnenie si oznamovacej povinnosti voči mestu a produkčný dozor. Za toto si vypýtalo združenie Hlava 98 od hlavného mesta 9 900 eur.

Ľudia oslavujú príchod Nového roka 2024 na Hviezdoslavovom námestí 1. januára 2024 v Bratislave
Zobraziť galériu (3)
Ľudia oslavujú príchod Nového roka 2024 na Hviezdoslavovom námestí 1. januára 2024 v Bratislave  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Na večierku pre zamestnancov jedlo ešte doobjednávali

To však nie je všetko. Ako informovala TV Markíza, magistrát aj napriek toľko vyhlasovanému šetreniu večierok pre zamestnancov nezrušil. Vo verejne prístupných materiáloch na stránkach mesta sú faktúry za vianočný večierok magistrátu s konečnou sumou takmer 30-tisíc eur. Magistrát tvrdí, že išlo len o poďakovanie zamestnancom za ich prácu a žiadna veľkolepá párty sa nekonala.

Denník Štandard však priblížil, že faktúra za program na tomto večierku sa vyšplhala na viac ako 8 700 eur. Catering na vianočnom večierku stál podľa pôvodnej faktúry takmer 20-tisíc eur, no očividne to nestačilo a museli ešte doobjednať služby za ďalších viac ako 1 500 eur.

„Celkové náklady predstavovali približne 32 eur na osobu. Bol určený pre takmer 900 zamestnancov mesta. Poďakovanie zamestnancom za rok ich práce spojené s vianočným večierkom určite nepovažujeme za roztopaš, je to bežnou súčasťou kultúry každej firmy a organizácie, ktorej záleží na svojich zamestnancoch,“ uviedol v stanovisku magistrát.

Bratislavskí vodári sa bavili za viac 100-tisíc eur

Už v septembri sa objavili informácie, že Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) plánuje vianočný večierok pre svojich zamestnancov za viac ako 154-tisíc eur. Vyplývalo to aj z predbežnej zmluvy so spoločnosťou Wondericon events. BVS však vtedy uviedla, že niektoré položky prehodnocuje. Aj keď vedenie BVS, ktorej väčšinovým akcionárom je magistrát Bratislavy, zmluvu prehodnotilo a znížilo ju o niekoľko desiatok tisíc eur, stále išlo o závratnú sumu.

Ako informuje Pluska, v dodatku z 23. novembra ju znížili na sumu cez 108-tisíc eur bez DPH. BVS v reakcii na vysokú sumu uviedla, že „zamestnanci BVS nedostali v roku 2023 žiadne vianočné odmeny." Podľa spoločnosti mala zásadný vplyv na celkovú cenu aj "skutočnosť, že BVS má viac ako 1 100 zamestnancov, čomu treba prispôsobiť aj veľkosť prenajatého priestoru“.

Viac o téme: Silvestrovské oslavyBratislavaMatúš ValloBratislavská vodárenská spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu