Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prioritou bude podľa Šimkovičovej i zlepšenie systémovej podpory regionálnej kultúry

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Jednou z priorít nového vedenia Ministerstva kultúry (MK) SR je systémové zlepšenie podpory a rozvoja miestnej a regionálnej kultúry.

"Plánujeme viac spolupracovať so samosprávami, pretože primátori a starostovia najlepšie vedia, ktorú oblasť je dôležité podporiť," uviedla ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Za veľmi osožné v tejto súvislosti označila i výjazdové rokovania vlády. "Práve na nich máme priestor diskutovať so zástupcami samospráv a riešiť tak reálne problémy vrátane podpory miestnej a regionálnej kultúry," dodala ministerka.

archívne video

Zora Jaurová zo strany Progresívne Slovensko o Šimkovičovej (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Mieni, že inštitucionálna podpora by sa mala výraznejšie zamerať na pôvodnú kultúru a umenie, na ktoré môžu byť Slováci hrdí. Zvýrazňuje tradície, rovnako tak potrebu ich zachovávať. "K nášmu národnému kultúrnemu dedičstvu patria napríklad ručne vyšívané kroje. Problémom však je, že ubúda tých, ktorí ich vedia šiť. Čo bude o 10 - 15 rokov, keď ženy, ktoré majú k tomuto tradičnému odevu ešte blízko, už nebudú medzi nami? Už teraz je problém, ak folklórny súbor chce nové kroje," upozornila ministerka.

Odmieta zosmiešňovanie ľudovej kultúry

Odmieta zároveň dešpekt až zosmiešňovanie ľudovej kultúry, ktorých je často svedkom. "Mám pocit, ako keby niektorí ľudia chceli popierať históriu a to, z čoho naša národná identita vznikla," upozornila. Pripomenula v tejto súvislosti slová britského premiéra Winstona Churchilla: "Národ, ktorý zabudne na svoju minulosť, nemá žiadnu budúcnosť."

Viac o téme: VládaRokovaniaMartina ŠimkovičováMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu