Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ústavný súd posúdi časť Trestného zákona o ohrození pod vplyvom návykovej látky

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť časti Trestného zákona, ktorá sa týka ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Na neverejnom zasadnutí pléna ÚS v stredu prijal návrh Krajského súdu v Bratislave na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Sporné ustanovenie hovorí o treste pre toho, kto sa v určených prípadoch odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie návykovej látky dychovou skúškou, orientačným testovacím prístrojom alebo odberom a vyšetrením krvi alebo iného biologického materiálu. Krajský súd v podaní vychádzal z odvolania proti rozsudku Okresného súdu Pezinok z decembra 2022, ktorým bol obžalovaný uznaný za vinného zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Obžalovaný v prípade viedol osobné auto a na výzvu policajta sa odmietol podrobiť vykonaniu orientačnej dychovej skúšky na zistenie etanolu v dychu, ako aj lekárskemu vyšetreniu krvi.

Reakcia SaS na rušenie špeciálnej prokuratúry

Reakcia SaS na rušenie špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Trestného zákona ten, kto v stave vylučujúcom spôsobilosť pod vplyvom návykovej látky vykonáva zamestnanie alebo inú činnosť, pri ktorých by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok. Napadnuté ustanovenie hovorí o tom, že rovnako sa potrestá ten, kto sa odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie návykovej látky.

Krajský súd v podaní okrem iného poukázal na články ústavy, že každý má právo odoprieť výpoveď, ak by ňou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe alebo blízkej osobe, a každý, proti komu sa vedie trestné konanie, považuje sa za nevinného, kým súd nevysloví právoplatným odsudzujúcim rozsudkom jeho vinu. Podobný návrh ÚS v septembri odmietol z dôvodu nepreukázania právoplatného prerušenia trestného stíhania v konaní pred navrhovateľom.

Viac o téme: Alkoholústavný súdTrestný zákonNávyková látkaDrogy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu