Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda odvolala predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví: Na čelo sa vracia Jozef Holjenčík

Jozef Holjenčík
Jozef Holjenčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda vymenovala nového predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Bude ním opätovne Jozef Holjenčík, ktorý úrad viedol od roku 2007 do 2017. Holjenčík bol predsedom Rady pre reguláciu vykonávajúci pôsobnosť predsedu ÚRSO od mája 2007 do novembra 2012. Následne sa v roku 2012 opätovne stal predsedom ÚRSO a tiež predsedom Regulačnej rady, v ktorých pôsobil do februára 2017.

V rokoch 2009 - 2011 bol zároveň členom Prezídia regionálnej energetickej regulačnej iniciatívy (ERRA), ktorej je dodnes čestným členom. Tretí stupeň vysokoškolského vzdelania ukončil a doktorandský titul získal na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave na Fakulte elektrotechniky a informatiky (FEI), ústave energetiky a aplikovanej elektrotechniky.

archívne video

Tlačová konferencia - Andrej Danko sa vyjadruje k odchodu šéfa Regulačného úradu Holjenčíka.

Od 2017 bol samostatne zárobkovo činná osoba

Od februára 2017 bol samostatne zárobkovo činná osoba v oblasti výkonu znaleckej činnosti pre odbory elektrotechnika a energetika, výskumný pracovník na FEI STU a energetický audítor. Vláda na pondelkovom (4. 12.) rokovaní odvolala z funkcie predošlého predsedu Andreja Jurisa. Juris podľa kabinetu konal v rozpore s povinnosťou konať nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb.

"Nie je to účelové. Predseda ÚRSO má byť nezávislý a podľa legislatívy Európskej únie (EÚ) nemôže zvýhodňovať niektoré subjekty na trhu a vôbec sa nemôže riadiť inštrukciami, ktoré mu dá vrcholný predstaviteľ štátnych orgánov," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Podľa Sulíka je to škandál

Vymenovanie Jozefa Holjenčíka za predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) je škandalózne, a to nielen pre jeho blízky vzťah s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), ale aj pre kauzy, ktoré v roku 2018 predchádzali jeho odstúpeniu. Uviedol to predseda opozičnej SaS Richard Sulík.

"Tzv. ističová kauza, pre ktorú musel Robert Fico trhať faktúry za elektrinu, je len špičkou ľadovca. V roku 2017 zas bola zverejnená nahrávka, na ktorej radil vodárenským spoločnostiam, ako je možné na úkor ľudí a nimi platených cien za vodu umelo navýšiť vstupy do cenovej regulácie," uviedol Sulík. Holjenčík tiež podľa opozičnej SaS pomáhal Ficovi, aby sa počas predvolebnej kampane mohol "chváliť stabilnými cenami energií". Zároveň má byť bývalý predseda Andrej Juris nahradený človekom, ktorý zákony porušoval. Odvolanie Jurisa bolo podľa nich iba snahou Fica o ovládnutie regulačného úradu.

Vláda oznámila zastropovanie kompenzácií cien energií pre budúci rok. SaS poukázala aj na to, že si takto kabinet urobil z energetickej krízy politickú kampaň. Prezentované riešenia sú totiž len skopírované od predošlej vlády. "Zdanlivo ide o dobrú správu, no vláda sa rozhodla riešiť kompenzácie bagrom a chce ich rozhadzovať plošne. Nedočkali sme sa ani zmienky o odporúčaní šetriť energiami či o schéme, ktorá by to mohla zabezpečiť," dodal expert SaS pre energetiku Karol Galek.

Viac o téme: VládaJozef HoljenčíkÚrad pre reguláciu sieťových odvetví
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu