Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Exminister Pavol Rusko je vinný v kauze Maják nádeje: Trest nedostal

Pavol Rusko Zobraziť galériu (3)
Pavol Rusko (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Bývalý minister hospodárstva a exšéf televízie Markíza Pavol Rusko je vinný z pokračovacieho subvenčného podvodu v kauze neziskovej organizácie Maják nádeje. Senát Mestského súdu Bratislava I upustil od uloženia súhrnného trestu. Proti štvrtkovému rozsudku je možné podať odvolanie. Pavol Rusko si v súčasnosti odpykáva 19 rokov väzenia pre kauzu falšovania televíznych zmeniek.

VIDEO Exminister Pavol Rusko je vinný v kauze Maják nádeje: Trest nedostal

Exminister Pavol Rusko je vinný v kauze Maják nádeje: Trest nedostal (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Prísne viazané finančné prostriedky pre Maják nádeje z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a Bratislavského samosprávneho kraja neboli použité na ten účel, na ktorý použité byť mali," podotkol predseda senátu Michal Valent. Financie boli podľa jeho slov použité v rozpore so zákonom a so zmluvne dohodnutými podmienkami. Poškodené subjekty senát odkázal s nárokom na náhradu škody na civilný proces.

Marek Para
Zobraziť galériu (3)
Marek Para  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obžalovaný Pavol R. považuje rozsudok za nespravodlivý, avizuje podanie odvolania. "Majáku nádeje nespôsobil môj klient žiadnu škodu ani sa neobohatil. Vznikla len situácia, keď z vlastných prostriedkov vopred, než prišla dotácia, urobil nejaké výdavky v prospech sledovaného cieľa a následne tieto výdavky refundačne kompenzoval," zdôraznil obhajca obžalovaného Marek Para. "Rozhodnutie Mestského súdu Bratislava I, čo sa týka výroku o vine, považujem za zákonné a správne," podotkol prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. Michal Ihnát s tým, že aj podľa jeho názoru boli splnené podmienky na upustenie od súhrnného trestu. Prokurátor sa vzdal práva na podanie odvolania.

Vinu odmieta

Podľa obžaloby mal Pavol Rusko ako riaditeľ neziskovej organizácie Maják nádeje v roku 2015 financovať muzikál Rómeo a Júlia z peňazí účelovo viazaných na činnosť azylového centra. Celkovo malo ísť o sumu prevyšujúcu 100.000 eur. Obžalovaný to považuje za lož, vinu odmieta.

Pavol Rusko
Zobraziť galériu (3)
Pavol Rusko  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Nezisková organizácia Maják nádeje vznikla v roku 2002 ako spoločný projekt bratislavského Starého Mesta a Nadácie Markíza. Azylové centrum sídlilo v budove na Karpatskej ulici v Bratislave.Pavol Rusko bol v minulosti právoplatne odsúdený na 19 rokov väzenia pre kauzu falšovania televíznych zmeniek. Zatiaľ neprávoplatne ho v septembri oslobodili v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v TV Markíza Sylvie Klaus-Volzovej.

Viac o téme: Súd MarkízaPavol RuskoKauza Maják
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu