Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Investovať sa oplatí, TAKTO jednoducho dokážete zarobiť astronomické sumy! Expert radí, ako na to

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Investovanie je podľa mnohých ľudí rizikovým biznisom. Zlé skúsenosti z blízkeho okolia často napovedajú, že investovaním peňazí sa ľahko dostanete do straty. Podľa Dominika Wójcika, špecialistu na investovanie je to však mýtus. Peniaze dokážete investovať ľahko a bezpečne, nemusíte dokonca začínať vysokými sumami. Tvrdí, že začať sa dá aj s desiatkami eur.

archívne video

Chceš ísť v päťdesiatke do dôchodku? Zisti, do čoho dať peniaze (Zdroj: 365.invest)

Podľa Wójcika je strach investovania skôr neopodstatnený. Tvrdí, že základným problémom je vysoká rizikovosť prvých investícií. „Ako príklad uvediem investovanie všetkých úspor do jednej akcie alebo kryptomeny. Takýto investor po krátkom čase zistí, že napríklad sused, ktorý mu investíciu odporučil, procesu nerozumie. Investícia však už bude, žiaľ, v strate.  Aj takouto skúsenosťou vzniká negatívny mýtus o investovaní,“ myslí si expert.

Podľa špecialistu banky mBank je investovanie jednoduché, stačí na to napríklad aj investičný účet. „V školách sa o investovaní veľa neučí, preto spoločné investovanie s rodičom a učenie sa od neho ako správne investovať, môže byť tá najlepšia škola, ako sa v budúcnosti stať milionárom vďaka investovaniu,“ dodáva expert.

Dominik Wójcik - Špecialista na investovanie mBank
Zobraziť galériu (4)
Dominik Wójcik - Špecialista na investovanie mBank  (Zdroj: Archív D. W.)

Podľa experta je kľúčom fondy nakupovať počas „zliav“, teda v období, kedy je ekonomika nie veľmi dobrá. Takýto čas je podľa Wójcika aj dnes, kedy sa svetovej ekonomike stále nedarí a nepriaznivá situácia vo svete aj naďalej ponúka tieto výpredajové ceny. Rast, či pokles cien sa však dá len ťažko odhadnúť, podľa experta je preto dôležité nad investovaním nešpekulovať. Odporúča skôr pravidelné a dlhodobé investovanie.

Ako príklad uvádza Warrena E. Buffetta, ktorý s investovaním začal už v svojich 11 rokoch, dnes sa radí medzi najbohatších ľudí na planéte. „Ľutujem, že som s nákupmi nezačal skôr,“ pravidelne opakuje boháč.

Warren E. Buffett
Zobraziť galériu (4)
Warren E. Buffett  (Zdroj: Profimedia)

Wójcik odporúča investovanie do podielových fondov, či už akciových, dlhopisových či zmiešaných. „Podielové fondy sú investičné nástroje, vďaka ktorým klient povolí, aby jeho peniaze zarábali ďalšie peniaze a pomohli mu pri naplnení jeho životných snov a prianí. Záujemca nemusí byť žiadny investičný odborník a zároveň môže svoj čas venovať aktivitám, ktoré ho bavia.  Celodenné sledovanie investičných aktualít vo svete na niekoľkých obrazovkách a následný výber tých najlepších investičných nástrojov do podielového fondu urobia za neho odborníci, ktorí podielový fond spravujú,“ vysvetľuje Wójcik

Investovať sa oplatí, TAKTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA / AP / Sakchai Lalit)

Expert radí, ako na to!

Vo väčšine prípadov dokáže  dlhodobá investícia vygenerovať pre klienta omnoho zaujímavejší výnos. Pri investíciách totiž funguje zložené úročenie, ktoré Albert Einstein nazval ôsmym divom sveta.

„Nastavené pravidelné mesačné investovanie do podielových fondov v sume len 100 Eur na obdobie 10 rokov s výnosom 7 % ročne znamená celkovú investíciu 17.409 Eur (5.400 Eur – výnos). Ak sa rozhodnem, že budem pokračovať ďalších 20 rokov, tak na konci obdobia budem mať 122.709 Eur (výnos 86.709 Eur – výnos),“ hovorí expert z mBank a dodáva, že treba myslieť aj na diverzifikáciu investície.

Váhu prikladá aj diverzifikácii, teda rozdeľovaniu peňazí rôznymi smermi. „Každý klient je individuálny, pretože má rôzny cieľ, očakávanie, investičný horizont, rizikový apetít a taktiež aj iné množstvo peňazí. Dôležité však je nevsádzať všetko na jednu alebo dve karty,“ myslí si Wójcik.

Viac o téme: EkonomikaInvestovanieTrhMBankInvestícieFondyDominik Wojcik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu