Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Medziročná inflácia v septembri 2023 klesla: Stále siaha nad osem percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Inflácia v septembri 2023 na medziročnej úrovni pokračovala v útlmovom trende a klesla z augustovej hodnoty 8,9 % na septembrovú 8,2 %. Prudšiemu poklesu zabránilo medzimesačné zvýšenie cien v priemere o 0,3 % ovplyvnené najmä tradičným septembrovým zdražovaním cien v školstve, ktoré naviac podporil aj pokračujúci rast cien benzínu a nafty, ako aj vybraných služieb. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

archívne video

Priemerná inflácia za tento rok bude neuveriteľných 11%, budúci rok podľa nás poklesne, povedal Kažimír (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú dlhodobo vyššie ceny potravín s nealko nápojmi. Dynamika rastu cien potravín spomaľuje už šiesty mesiac, v septembri boli medziročne drahšie o 11,3 %. Tempo medziročného rastu spomalilo vo všetkých deviatich zložkách potravín. Viac ako 20-percentný medziročný rast cien zostal už iba pri cukre, džeme a cukrovinkách. Rast cien v porovnaní so septembrom 2022 v odbore bývanie a energie klesol na úroveň 6,5 %, je to najnižšia hodnota rastu cien od konca roku 2021.

Nárast cien v dopravných službách

Napriek medzimesačnému zdraženiu boli pohonné látky stále o 0,6 % lacnejšie ako pred rokom. Zdynamizoval sa však rast cien v skupine dopravné služby na úroveň 22,5 %. Výraznejšiemu poklesu celkovej inflácie zabránil nárast cien v odbore pošta a spoje, najmä pre zvýšenie poplatkov telekomunikačných operátorov na hodnotu 5,1 %. Podobne negatívne na infláciu vplýval aj rast cien v odbore alkoholické nápoje a tabak, spotrebitelia za ne platili v priemere o 9,4 % vyššie sumy ako pred rokom.

archívne video

Domácnostiam hrozia enormné ceny plynu: Riešenie SASKY má vláda už rok na stole (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Index spotrebiteľských cien sa v septembri 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 8,2 %, za nízkopríjmové domácnosti o 8,5 % a za domácnosti dôchodcov o 7,9 %. Spolu za deväť mesiacov roka 2023 spotrebiteľské ceny dosiahli medziročný rast 12 % (domácnosti zamestnancov 11,9 %, nízkopríjmové domácnosti 12,7 %, domácnosti dôchodcov 12,5 %).

Viac o téme: SeptemberPoklesInflácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu