Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľké mená sa prerátali: Ich strany môžu na peniaze zabudnúť! Prišli o mastné sumy a na krku majú pôžičky

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, Maarty)

BRATISLAVA - Niektoré politické strany majú v týchto dňoch dvojnásobný dôvod na smútok. Okrem toho, že sa im nepodarilo prekročiť 5-percentnú hranicu pre vstup do parlamentu, neprekročili ani tú 3-percentnú, ktorá by im garantovala štátny príspevok. Prišli tak o nemalý zdroj príjmov, ktorý by im okrem iného mohol vykompenzovať náklady za predvolebnú kampaň.

Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej k výsledku parlamentných volieb. (Zdroj: Topky/Maarty)

Ako poukázala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko, zatiaľ čo strana Smer a Progresívne Slovensko získajú od štátu na ďalšie fungovanie 23 a 18 miliónov eur, viacerí porazení budú zrejme bojovať o prežitie. Medzi takéto strany patria aj Demokrati Eduarda Hegera, ktorí dostali vo voľbách len 2,93 percenta hlasov a štátnym príspevok im tak doslova ušiel medzi prsty. Od „magickej“ hranice ich totiž delilo len približne 2-tisíc hlasov. Strana teraz podľa TIS stojí pred otázkou, ako splatiť polovicu zo zrejme až 1,8 miliónovej kampane postavenej z veľkej časti na pôžičkách členov a sympatizantov. „Najväčším známym veriteľom je manžel volebnej líderky strany Andrey Letanovskej, ktorý na kampaň požičal 90-tisíc eur. Demokrati však pravdepodobne nezverejnili ešte mená všetkých veriteľov, aktuálne majú podľa webu pôžičky za 285-tisíc eur,“ uviedla mimovládka.

 

ZADĹŽENÝM DEMOKRATOM VO VOĽBÁCH TESNE UŠIEL ŠTÁTNY PRÍSPEVOK, O STÁTISÍCE MÔŽU PRÍSŤ AJ VERITELIA ĎALŠÍCH STRÁN Kým...

Posted by Transparency International Slovensko on Monday, October 2, 2023

Obdobný problém má aj strana Modrí, ktorej viac ako miliónová kampaň stojí taktiež z väčšej časti na pôžičkách. „Vo voľbách napokon úplne prepadli a získali iba 0,26 percenta. Z pohľadu financovania ide o vysoko neúspešnú kampaň, pri ktorej sa cena jedného hlasu vyšplhala na hranicu 100 eur. Dokopy majú pôžičky za viac ako pol milióna eur, pričom najväčším veriteľom je syn niekdajšieho ministra za SDKÚ Milana Horta Michal. Cez akciovku EOSNEBOTRA požičal strane 281-tisíc eur, ďalších 100-tisíc eur jej daroval,“ poukázalo Transparency.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (4)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Nové politické značky vznikli len krátko pred voľbami a nedisponujú dostatočným majetkom, ktorý by im umožnil splatenie vysokých záväzkov. Pred krachom ich zrejme môže zachrániť len to, ak sa veritelia, vzhľadom na nízky volebný zisk, vzdajú nároku na vrátenie peňazí. S Demokratmi sa nám dnes ohľadom ich kampane spojiť nepodarilo. Radovan Struhár z Modrých nám vysvetlil, že tento týždeň bude zasadať ich finančná komisia, ktorá sa bude situáciou zaoberať,“ skonštatovali.

V inej situácii je Maďarské fórum, ktoré tiež síce zaznamenalo nízky volebný výsledok, ale s veriteľmi si takýto variant dopredu ošetrilo a zaručilo im vrátenie peňazí iba v prípade prekročenia hranice troch percent. „Predseda strany Zsolt Simon nám dnes potvrdil, že pôžičky, ktoré podľa transparentného účtu strany dosahujú celkovú sumu 149-tisíc eur, preklasifikujú v zmysle zmlúv na dary. To sa týka aj samotného Simona, ktorý je najväčším veriteľom strany,“ uviedlo v tejto súvislosti TIS.

Veľké mená sa prerátali:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Len 2,21 percenta voličov dalo svoj hlas ešte donedávna vládnej strane Sme rodina. Ich situácia je však iná. „Pôžičky v celkovom objeme 340-tisíc eur poskytol samotný predseda Boris Kollár. Na rozdiel od nových strán, však Sme rodina disponuje majetkom, ktorý umožňuje takýto záväzok splatiť,“ poukázala mimovládka.

Viac o téme: TISTransparency International SlovenskoVoľby 2023Štátny príspevok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu