Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Korčok ešte ani poriadne neodštartoval, a už to schytáva z každej strany: Komplimenty strieda Čaputová v nohaviciach!

Na Korčoka reagujú všetci od Jarjabka až po Šimečku. Zobraziť galériu (10)
Na Korčoka reagujú všetci od Jarjabka až po Šimečku. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Aj keď to viacerí už čakali, niektorých politikov to v zásade prekvapilo a reakcie boli pomerne podráždené. Reč je o politickom návrate Ivana Korčoka, ktorý chce vystriedať kreslo ministra zahraničných vecí za to prezidentské. V stredu totiž v Banskej Bystrici oznámil svoj zámer zbierať podpisy a predstavil svoj plán aj grafiku so sloganmi do kampane. Keďže ide o bývalého predstaviteľa vládnej väčšiny, tak reakcie na seba pochopiteľne nenechali dlho čakať.

VIDEO Oznámenie Ivana Korčoka:

Ivan Korčok bude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

OĽaNO síce Korčokov vstup do politickej súťaže víta, no verí aj v ďalších kandidátov

Kandidatúru Ivana Korčoka v najbližších prezidentských voľbách víta koalícia OĽaNO a priatelia. "Zároveň veríme, že vo finále si demokraticky a protikorupčne cítiaci voliči budú môcť vybrať z viacerých dobrých kandidátov. Od budúceho prezidenta či prezidentky očakávame najmä to, že nebude odtrhnutý od reality dennodenného života ľudí na celom Slovensku a bude zastupovať záujmy všetkých čestných ľudí, nie len svojich obľúbencov," píše koalícia.

Korčok ešte ani poriadne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Modrí reakciou na Korčoka nereagovali prakticky na nič

Už zložitejšie vyzerá reakcia zoskupenia Modrí, Most-Híd, ktorí zdieľali svoje stanovisko po kroku Korčoka, no v reakcii by sme márne hľadali meno samotného Korčoka. "Pre nás ako aj pre Slovensko je dôležité, aby post hlavy štátu zastávala osoba, ktorá vyznáva základné princípy demokratického právneho štátu. Osoba, ktorá našu krajinu bude zastupovať dôstojne v zahraničí a nespochybní súčasnú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. Z pohľadu ďalšieho smerovania Slovenska aj prezidentské, aj parlamentné voľby budú kľúčové. Modrí, Most-Híd v týchto týždňoch sa sústreďuje na to, aby v septembrových voľbách dosiahla čo najlepšie výsledky. Otázke voľbe hlavy štátu sa budeme venovať po nich," tvrdí zoskupenie Mikuláša Dzurindu.

Prečo skončil Ivan Šimko?
Zobraziť galériu (10)
Prečo skončil Ivan Šimko?  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Demokrati vstup Korčoka oceňujú

Strana Demokrati podľa vlastných slov oceňuje, že do zápasu o prezidentský úrad nastupuje prvý kandidát. "Veríme, že takýchto osobností bude pribúdať a občania si budú môcť vybrať v kvalitnej a spravodlivej politickej súťaži založenej na demokratických princípoch," tvrdia Demokrati.

Korčok ešte ani poriadne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ivan Korčok je bez pochýb silný kandidát a ak mu budú môcť Fico, Pellegrini, Danko a Uhrík hodiť polená pod nohy, tak so zmenou ústavy nebudú váhať. Nesmieme dovoliť, aby ľuďom ukradli priamu voľbu prezidenta. Aj o tom budeme spoločne rozhodovať 30. septembra," dopĺňajú.

Šimečka je za Korčoka rád, oceňuje aj spôsob, akým do kampane vstupuje

"Som rád, že sa Ivan Korčok rozhodol kandidovať. A je podľa môjho názoru aj správna cesta, že sa rozhodol ísť občianskou cestou a zbierať podpisy. Viac sa k prezidentským voľbám ale budeme vyjadrovať až po tých parlamentných, ktoré nás čakajú už o 31 dní," reagoval predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Korčok ešte ani poriadne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podobne to vidí aj šéf finančného výboru Marián Viskupič, ktorý vraj bude "Korčokovi držať palce".

Korčok ešte ani poriadne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Marián Viskupič)

Z kandidatúry sa tešia aj ďalší straníci, ako napríklad exministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Korčok ešte ani poriadne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Mária Kolíková)

Opozícia je iného názoru, Jarjabek prehovoril o "čaputovcoch"

Podľa poslanca Smeru Dušana Jarjabka je vraj všetko už vopred dohodnuté. "Všetko je a bolo o dohode a čaputovci si z nás robia iba nechutnú srandu," píše poslanec za Smer-SSD.

Korčok ešte ani poriadne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Dušan Jarjabek)

Prezliekač kabátov, píše Smer o Korčokovi, s ktorým kedysi pôsobili v jednej vláde

Ostrú reakciu ponúkol aj opozičný Smer. Strana dodáva, že berie "na vedomie" informáciu, že Korčok kandidovať bude. "Pán Ivan Korčok je žoldnier slúžiaci mnohým politickým stranám, od HZDS, SDKÚ, Smer-SSD až po poslušného ministra Igora Matoviča a svoje zahranično-politické postoje vždy prispôsoboval aktuálnej politickej situácii. Nikdy z neho nebude ani vlastenec ani človek schopný reprezentovať občanov SR bez ohľadu na ich politickú príslušnosť. Nakoniec už dnes, pri oznámení svojej kandidatúry, rovno zaútočil na najsilnejšiu politickú stranu Smer a jasne potvrdil, že jeho prvoradým cieľom v prípade zvolenia bude obhajoba záujmov Ukrajiny. Teda to, čo tak oduševnene presadzoval ako minister zahraničných vecí v neschopnej a protislovenskej Matovičovej vláde," tvrdí Smer.

Korčok ešte ani poriadne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Slovensko nepotrebuje druhú Čaputovú v nohaviciach

Na krok Korčoka reaguje aj predseda kontroverzne vnímanej Republiky Milan Uhrík. "Slovensko nepotrebuje druhú Čaputovú v nohaviciach. Potrebuje človeka, čo sa za Slovensko odvážne postaví. Čiže opak Korčoka," napísal v statuse europoslanec a líder Republiky.

Korčok ešte ani poriadne
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Milan Uhrík • Republika)

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidatúraReakcieDušan JarjabekIvan KorčokMilan UhríkMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu