Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Štatistický úrad prezentoval šokujúce čísla úmrtnosti: Veď sú ešte nižšie ako pred pandémiou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Celková úmrtnosť na Slovensku sa aj v 2. štvrťroku tohto roku dostala po dvoch rokoch pod hodnotu dlhodobého priemeru pred pandémiou. V období apríl až jún tohto roka zomrelo u nás 12,3 tisíca ľudí, čo je medziročne o takmer 11 % menej osôb. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Archívne VIDEO: Slovensko si pripomína druhé výročie prvej obete covidu na Slovensku

Slovensko si pripomína druhé výročie prvej obete covidu na Slovensku (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

V dlhodobom horizonte patria medzi dve najčastejšie príčiny úmrtí v našej krajine choroby obehovej sústavy a nádory. Počet zomretých na tieto ochorenia sa taktiež znížil. „Menej úmrtí v porovnaní s päťročným priemerom ovplyvnil v prvom aj v druhom štvrťroku okrem ústupu pandémie hlavne nižší počet zomretých v dvoch najčastejších príčinách úmrtí – pri chorobách obehového systému a nádoroch,“ uviedla Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR.

Nadúmrtnosť v skupine mladších seniorov

Najväčšiu skupinu zomretých tvorili seniori vo veku 65 a viac rokov, celkovo išlo o takmer 78 % zo  všetkých úmrtí, čo je v prepočte 9,5 tisíca osôb. Počet úmrtí v tejto kategórii je oproti vlaňajšku nižší o 10 %, avšak v stále o 2 % vyšší ako je päťročný priemer pred pandémiou. Do skupiny mladších seniorov sa v rámci štatistík radia ľudia vo veku od 65 do 74 rokov. 

Štatistický úrad prezentoval šokujúce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠÚ SR )

V skupine ľudí v produktívnom veku (15 - 64 rokov) zaznamenali úrady najvýraznejší pokles v počte zomretých. Podľa Štatistického úradu SR ide o medziročný pokles až o 12 %. 

Úmrtnosť podľa krajov

Počer úmrtí klesol medziročne vo všetkých krajoch Slovenska. Z regionálneho hľadiska mali mierne nadpriemerný počet zomretých len v Trenčianskom a Košickom kraji. Najvyššiu podúmrtnosť zaznamenali Nitriansky a Prešovský kraj. 

Najviac ľudí zomrelo na choroby obehového systému

Aj napriek tomu, že úmrtia na choroby obehového systému a nádory medziročne výrazne poklesli, stále ide o dve najčastejšie príčiny zomierania na Slovensku. Na choroby obehového systému zomrelo v 2. štvrťroku tohto roka 5,6 tisíca osôb, nádory si vyžiadali takmer 3,2 tisíca obetí. 

Štatistický úrad prezentoval šokujúce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠÚ SR )
Príčiny úmrtí sa klasifikujú podľa 22 skupín ochorení Medzinárodnej klasifikácie chorôb. V období apríl až jún tohto roka výrazne poklesol počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, ktoré bolo strašiakom posledných troch rokov. Na jeho následky zomrelo 62 osôb, čo je skoro sedemkrát menej ako v rovnakom období minulého roka. 

Viac o téme: úmrtnosťŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu