Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zlé správy pre študentov: Nová daň za ubytovanie v hlavnom meste ohrozí ich finančnú situáciu

Internát Mlyny
Internát Mlyny (Zdroj: TASR - Andrej Galica)

BRATISLAVA - Na dôsledky novej dane za ubytovanie v hlavnom meste, ktorej sadzba sa výrazne zvyšuje od 1. júla, upozorňuje aj Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave. V tejto súvislosti sa plánuje obrátiť na hlavné mesto. Pre TASR to uviedol hovorca STU Juraj Rybanský. Na vedenie hlavného mesta sa už obrátilo vedenie vysokoškolských internátov Mlyny UK.

"Hoci táto úprava zasiahne len obmedzený počet študentov a zamestnancov, respektíve hostí v ubytovacích zariadeniach univerzity a na obmedzený čas, spôsobí im nárast životných nákladov, keďže internáty budú nútené zvýšiť cenu ubytovania v letných mesiacoch," skonštatoval Rybanský. STU preto podľa neho zvažuje obrátiť sa na hlavné mesto so žiadosťou o prehodnotenie prijatej úpravy dane z ubytovania.

Ohrozí sa finančná situácia študentov? 

Obdobný krok už urobilo vedenie vysokoškolských internátov Mlyny UK, ktoré požiadalo o výnimku pre internáty alebo skupiny ubytovaných osôb. Upozornilo, že nová daň za ubytovanie finančne ohrozí študentov i ďalšie osoby z prostredia Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. "Uvedeným ubytovaným stúpne cena za letné ubytovanie počas júla a augusta o približne 90 eur na mesiac, v závislosti od dĺžky ubytovania," poukázalo vedenie internátov. 

Hlavné mesto v reakcii pre TASR uviedlo, že nejde o žiadnu novú daň, má ju prakticky každé mesto. "Aktuálne bola upravená len sadzba tejto mestskej dane, ktorá sa nemenila od roku 2016," podotkla hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková. So zástupcami UK je vedenie hlavného mesta pripravené komunikovať.

Výpadky v mestskom rozpočte

Novým všeobecne záväzným nariadením (VZN), ktoré koncom mája schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo, sa zvyšuje sadzba dane za ubytovanie. V prípade ubytovacích zariadení v Starom Meste bude po novom 3,50 eura na osobu a prenocovanie, na území zvyšných 16 bratislavských mestských častí vo výške troch eur. Mesto to odôvodňuje aj výpadkami v rozpočte.

Pôvodné VZN z roku 2016 určilo jednotnú sadzbu 1,70 eura na osobu a prenocovanie. Zvýšenie predstavuje pri sadzbe tri eurá 76-percentný nárast a pri sadzbe 3,50 eura až 105-percentný nárast. Schválením nových sadzieb by mohol v roku 2023 dosiahnuť príjem podľa bratislavského magistrátu 4.837.242 eur. To by znamenalo zvýšenie príjmu do rozpočtu mesta v tomto roku o približne 1.288.726 eur oproti vlaňajšku. V roku 2024 sa predpokladá príjem do mestskej pokladnice vo výške 5.416.265 eur.

Viac o téme: UbytovanieŠtudentiBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu