Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súkromným majiteľom zničených budov v Banskej Štiavnici vláda schválila vyše 4 milióny

Zničená budova po požiari Zobraziť galériu (2)
Zničená budova po požiari (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Súkromným vlastníkom budov v centre Banskej Štiavnice poškodených marcovým požiarom pomôže štát prostredníctvom dotačnej schémy Ministerstva kultúry (MK) SR. Vláda na tento účel schválila v pondelok uvoľnenie financií vo výške 4.184.558 eur.

Pre vlastníkov troch budov, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami, vyhlási ministerstvo v roku 2023 výzvu v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom. "Podmienky uvedené vo výzve budú povinne obsahovať aj obmedzenia a opatrenia zvyšujúce požiarnu bezpečnosť obnovovaných národných kultúrnych pamiatok," dodáva rezort kultúry. Ministerstvo takisto vyhlási výzvu v programe Odstraňovanie následkov mimoriadnych udalostí v oblasti kultúry, prostredníctvom nej bude môcť dotáciu čerpať vlastník jednej nehnuteľnosti zasiahnutej požiarom, ktorá nie je národnou kultúrnou pamiatkou.

Archívne video: V centre Banskej Štiavnice horí viacero historických budov

V centre Banskej Štiavnice horí viacero historických budov (Zdroj: Facebook/Ludo Kanik)

Ministerka kultúry Silvia Hroncová po rokovaní vlády uviedla, že obe výzvy by chcel rezort vyhlásiť do konca júna. "Počas ostatného víkendu som bola v Banskej Štiavnici, stretla som s primátorkou a prešla som si približný rozpočet opravy týchto budov. Financie budú využité počas rekonštrukcie, ktorá je naplánovaná v období 2023 - 2025," dodala ministerka.

Súkromným majiteľom zničených budov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ďalšie výdavky spojené s odstraňovaním následkov požiaru budú financované z vlastných zdrojov majiteľov nehnuteľností, poistného plnenia, rozdelených výnosov realizovaných verejných zbierok alebo z iných verejných a súkromných zdrojov, napríklad v prípade úspešnosti dotačných projektov," uvádza ministerstvo.

Na sanáciu vyčlenili už niekoľko miliónov

Vláda 5. apríla na výjazdovom rokovaní v Banskej Štiavnici schválila na sanáciu pamiatok v Banskej Štiavnici do 11 miliónov eur. Samospráve už kabinet 26. apríla uvoľnil štyri milióny eur, sedem miliónov eur bude na obdobie 2023 - 2025 alokovaných pre ministerstvá na obnovu zdevastovaných budov a archívov, ktoré majú vo svojej správe. Vláda deklarovala pripravenosť pomôcť aj súkromným vlastníkom poškodených objektov.

Viac o téme: Finančná pomocPožiar v Banskej ŠtiavniciDotačná schéma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu