Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Meteorológovia veštia zlé správy, počasie vás nepoteší ani tento týždeň: Predpoveď plná zvratov

(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Búrkové mračná a prívalové dažde poriadne potrápili Slovensko. Výrazné problémy spôsobili najmä prívalové dažde, ktoré na niektorých miestach znamenali aj lokálne povodne. Najväčší úhrn zrážok bol na juhozápade Slovenska. Meteorológovia informujú, že dochádza k ďalšej zmene počasia, ktorá mnohých nepoteší.

Tlaková níž, ktorá ovplyvňovala počasie na našom území s prevládajúcou vlhkosťou a teplejším vzduchom vystrieda tlaková výš. Tá sa začala formovať nad Pobaltím a nad naše územie prinesie stabilnejšie počasie, informovalo imeteo.sk. S tlakovou výšou bude prevládať suchší ale aj chladnejší vzduch, oblačné počasie a maximálne denné teploty o 5 až 10 stupňov nižšie, ako býva zvykom v tomto ročnom období.

V obci Kostoľany nad Hornádom otvorili zrekonštruovaný starý vodný mlyn (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Na západnom Slovensku bude prevažne oblačno, najvyššie denné teploty dosiahnu 20 až 23 stupňov Celzia. Na strednom ale aj východnom Slovensku bude taktiež prevažne oblačno, najvyššie denné teploty 18 až 22 stupňov Celzia. V úvode tohto týždňa meteorológovia očakávajú aj podstatne menej zrážok. Spočiatku môže byť veterno, najmä v pondelok. Po utíšení vetra sa v suchom vzduchu výraznejšie ochladí aj v noci, v dolinách bude ojedinele len okolo 2 °C, môžu sa vyskytnúť aj prízemné mrazy. V priebehu týždňa sa však môže vlhký vzduch vrátiť a s ním pribudnú aj prehánky a búrky.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom v južných okresoch východného Slovenska, ako aj v okolí Brezna. Výstraha trvá do 20.00 h. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Vietor môže ojedinele dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.
Výstraha sa týka okresov Brezno, Rožňava, Košice mesto, Košice-okolie, Trebišov, Michalovce a Sobrance. Silnejší vietor predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornil SHMÚ.

Viac o téme: PočasieVietorPredpoveď počasiaPrízemný mráz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu