Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šok v Banskej Bystrici: Poslanec neveril vlastným očiam, zjazd ako z minulého režimu a fotky Stalina, ostro zakročil!

KSS mali ďalší zjazd. Zobraziť galériu (4)
KSS mali ďalší zjazd. (Zdroj: archív D.K.)

BANSKÁ BYSTRICA - Nemohol sa na to už pozerať. To, že sa v Banskej Bystrici počas minulého týždňa uskutočnil zjazd, ktorý vzhľadovo aj pocitovo pripomínal doby minulé, vyvolalo v spoločnosti všakovaké reakcie, no v prípade mestských poslancov až mimoriadne negatívne emócie. Fotky Stalina či Lenina na stenách sa stali tŕňom v oku miestneho aktivistu a poslanca z radu župana Ondreja Luntera, a tak začal konať. Prichádza totiž trestné oznámenie. Zároveň tak nekoná len sám.

archívne video

Ondrej Lunter po rokovaní so zástupcami regionálnych združení miest a obcí, ktoré pôsobia v BBSK (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Mestský poslanec sa volá David Kapusta a v týchto dňoch podáva trestné oznámenie v súvislosti s konaním tohto kontroverzne vyzerajúceho zjazdu Komunistickej strany Slovenska (KSS) v mestských priestoroch Robotníckeho domu v Banskej Bystrici. Dobová "výzdoba" bola podľa jeho názoru už prisilná káva a navyše vraj došlo k "propagácii a nepriamemu schvaľovaniu nedemokratických zločinných režimov".

 

Komunistická strana áno. Nepriama propagácia a schvaľovanie diktátorov a zločinných režimov nie ❌. Prečo som podal...

Posted by David Kapusta • Váš poslanec • Banská Bystrica on Thursday, May 25, 2023

Kapusta pripomenul Stalinove hrôzy z minulého storočia

"Komunistická strana Slovenska je riadne registrovaná strana a má právo na existenciu. Problémovým je zobrazovanie diktátora Stalina a symbolov režimu, ktorý zdegradoval pôvodné myšlienky marxizmu a aplikáciu komunizmu realizoval v réžii totalitných ideológií (leninizmus, stalinizmus, maoizmus a pod.) a režimov. V totalitnom režime pod vedením Stalina bola zavedená neobmedzená vláda jednej strany (hnutia), v ktorej čele stojí vodca. K realizácii svojich cieľov používal Stalin brutálne násilie a masový teror. Celkový počet obetí ľudských životov sa väčšinou odhaduje na 20 miliónov osôb, aj keď existujú aj oveľa vyššie odhady," vysvetľuje Kapusta.

Šok v Banskej Bystrici:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív D.K.)

Za vedúcimi zjazdu sa skutočne objavili portréty spomínaných ľudí, známych z minulého politického života.

Šok v Banskej Bystrici:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív D.K.)

Členovia KSS na kandidátke národniarov nebudú

Na zjazde sa navyše objavil aj šéf národniarov Andrej Danko, ktorý len nedávno spojil sily stranou Život-NS a na zhromaždení sympatizantov KSS niekoľko minút rečnil. Ako sa však neskôr s istotou ukázalo, členovia KSS sa na kandidátke SNS do volieb 2023 neobjavia.

Šok v Banskej Bystrici:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív D.K.)

Podáva trestné oznámenie, podporujú ho viacerí

"Ako sa cítia ľudia, ktorí boli priamo perzekvovaní bývalým totalitným režimom? Ako by sa cítia rodiny ľudí, ktorí boli popravení a nespravodlivo súdení Komunistickou stranou/ŠTB v 50. rokoch minulého storočia? Je to ľudsky veľmi necitlivé a  spoločensky nemravné," pokračuje Kapusta.

Kapusta sa preto obrázil na Úrad špeciálnej prokuratúry a spustil iniciatívu, ktorej základom je podanie trestného oznámenia, pričom túto iniciatívu podporilo bezmála ďalších takmer 20 ľudí z verejného života. Podľa Kapustu mohlo dôjsť k trestným činom propagácie ideológie, ktorá v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb podľa 421§ Trestného zákona alebo k účelovému nepriamemu schvaľovaniu zločinov režimu založeného na komunistickej ideológii podľa § 422d Trestného zákona, či prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 Trestného zákona.

"Každý z nás máme právom garantovanú slobodu prejavu. Tá však nie je neobmedzená a má svoje právom predpokladané mantinely. Ak chceme, aby demokratická spoločnosť vytrvala, tak je potrebné ju chrániť pred ideológiami a názormi, ktoré spochybňujú pluralitnú a demokratickú spoločnosť založenú na ľudských právach," uzavrel Kapusta.

Viac o téme: ObrazyZjazdBanská BystricaKSSStalinJosif Vissarionovič StalinJosif Stalin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu