Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Prvé štyri stíhačky MiG-29 sú už na Ukrajine! Konkrétnosti o ďalších Naď povedať nechce

Stíhačky MiG-29 Zobraziť galériu (3)
Stíhačky MiG-29 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

BRATISLAVA - Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 sú už na Ukrajine. Presun realizovali ukrajinskí piloti za pomoci slovenských vzdušných síl, ukrajinského personálu a ďalších zložiek, ktoré zabezpečovali bezpečnosť či potrebnú dokumentáciu. Ďalšie stíhačky Slovensko odovzdá Ukrajine v priebehu nasledujúcich týždňov. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

VIDEO: Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine 

Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ďakujem všetkým zapojeným zložkám za fantastickú profesionálnu prácu. Slovensko stojí na správnej strane a týmto gestom sme sa ako krajina zapísali veľkými písmenami do moderných svetových dejín, ktoré hovoria o včasnej pomoci, úprimnej solidarite a veľkosti národa," uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Zopakoval, že Ukrajine poskytujeme pre Slovensko nepotrebnú techniku, ktorú si v našich podmienkach nevieme opraviť.

Prvé štyri stíhačky MiG-29 sú už na Ukrajine (Zdroj: Ozbrojené sily SR)

 

🔴SLOVENSKO ODOVZDALO PRVÉ STÍHAČKY UKRAJINE Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 boli bezpečne odovzdané ukrajinským...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR on Thursday, March 23, 2023

K odovzdaniu ďalších lietadiel neplánuje rezort z operačných dôvodov poskytovať žiadne konkrétnosti. Avizuje, že po bezpečnom odovzdaní ukrajinskej strane ich presun ihneď potvrdí. Darovanie 13 stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub je predmetom medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktorú schválila minulý týždeň vláda.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

USA nám ponukáju vojenskú techniku 

USA ponúkajú Slovensku za Ukrajine darované stíhačky MiG-29 12 nových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov, ako aj vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti. Za materiál by SR zaplatila približne 340 miliónov eur v horizonte troch - štyroch rokov v rámci plánovaného obranného rozpočtu, podľa Naďa má hodnotu vyše jednej miliardy dolárov.

"Zvyšok, teda približne 660 miliónov USD, by sme dostali darom prostredníctvom amerického obranného vládneho fondu FMF (Foreign Military Financing)," vysvetlil Naď. Podotkol, že o ponuku má záujem viacero krajín. Hovorí tiež aj o nepriamej forme kompenzácie za meškajúce stíhačky F-16. O ponuke bude po odovzdaní migov a časti systému protivzdušnej obrany Kub rozhodovať vláda. Naď označuje ponuku za veľmi výhodnú. Zásadne má zvýšiť aj obranný potenciál SR. "Bojové vrtuľníky v súčasnosti vôbec nemáme, išlo by teda o úplne novú bojovú spôsobilosť," podotkol.

Vrtuľník typu AH-1Z Viper
Zobraziť galériu (3)
Vrtuľník typu AH-1Z Viper  (Zdroj: SITA/Cpl. Harley Robinson/U.S. Marine Corps via AP/File)

Skonštatoval, že celková hodnota kompenzácií za darovanú techniku by mala prekročiť 900 miliónov eur. Okrem ponuky za vrtuľníky je v sume zahrnutých približne 200 miliónov z Európskeho mierového nástroja za migy a 50 miliónov za systém Kub. Materiál od USA by mohli dodať na Slovensko do dvoch rokov, odhadol po rokovaní vlády Naď. 

Čo sa týka zmluvy s USA, rezort obrany uviedol, že "zverejnené bude všetko, čo nebude musieť byť utajované z vojensko-technických dôvodov."

Viac o téme: Mig-29StíhačkySlovenskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu