Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podmienky bezúhonnosti na prácu s deťmi a mládežou by sa mohli zjednotiť

(Zdroj: pixbay.com)

BRATISLAVA - Zavedením nového typu verejnej listiny, výpisu z registra trestov na prácu s deťmi a mládežou, by sa malo docieliť jednotné nastavenie podmienok bezúhonnosti v tejto oblasti. Vyplýva to z novely zákona o registri trestov, ktorú v stredu schválila vláda.

Obsahom výpisu by mali byť okrem nezahladených odsúdení slovenským súdom, súdom iného členského štátu EÚ, ako aj súdom iného štátu, ktorého rozhodnutie bolo uznané súdom SR, aj zahladené odsúdenia slovenským súdom, pokiaľ ide o trestné činy podľa vykonávacieho predpisu, ktorý vydá Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Má obsahovať zoznam trestných činov, ktoré budú vylučovať bezúhonnosť na prácu s deťmi a mládežou.

Cieľom návrhu zákona je tiež minimalizovanie okruhu subjektov a účelov na poskytovanie odpisu registra trestov

Zavedením tohto typu verejnej listiny Slovensko prijme opatrenie potrebné na to, aby sa osobe, ktorá bola odsúdená za spáchanie vymedzených trestných činov, mohlo dočasne alebo trvale zabrániť vo vykonávaní prinajmenšom profesionálnych aktivít zahŕňajúcich priamy a pravidelný kontakt s deťmi a mládežou.

"Zabezpečí sa tak možnosť, aby boli zamestnávatelia pri nábore osoby na profesijné alebo organizované dobrovoľnícke aktivity, pri ktorých dochádza k priamemu a pravidelnému kontaktu s deťmi a mládežou, oprávnení požiadať o informácie o existencii odsúdení za taxatívne vymedzené trestné činy, ktoré sú zaznamenané v registri trestov, alebo o existencii akýchkoľvek zákazov vykonávania aktivít, pri ktorých dochádza k priamemu a pravidelnému kontaktu s deťmi a mládežou, vyplývajúcich z týchto odsúdení," spresnilo ministerstvo pri predstavení návrhu.

Cieľom návrhu zákona je tiež minimalizovanie okruhu subjektov a účelov na poskytovanie odpisu registra trestov. Legislatíva by mala nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2023. V časti vydávania nových typov verejných listín sa navrhuje účinnosť od 1. januára 2026.

Viac o téme: PodmienkyPráca s deťmiRegister trestov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu